Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2009

Kejadian yang menimpa..

salam... wa nak citer ler sket nieh ceritaberdasarkan kisah benar wa lalui masa time raya minggu lepas...
raya ketiga.. hari selasa...
negeri wa nie lau time raya jalan memang la jem giler....
sesak ngn kereta dan motor...
tapi beraya nyer pasal tambah ngn wa lak takderk cuti... nak dekat ngn maghrib pun wa slumber jerk jalan jalan beraya kat umah org...
so pada hari selasa tu.. wa nak pergi umah member wa... beraya...
dekat ngn umah dier tu.. der la tali air...
bila wa sampai.. wa tgk keliling tali air tu.. ramai lak org org kamung...
wa slumber benti.. tanya..
aper hal bro? what happen?
so brother tu bagitahu laa kat wa.. der budak lemas...
wa park kereta.... wa pun pergi la jugak kat tali air tu...
wa nak terjun cari bud tu.. wa lak pakai sluar jean baggy..
nanti tak pasal pasal wa pulak yg lemas...
duk seminit... ahli keluarga mangsa tu sampai...
sebak gak wa tgk... time tu kul 6 1/2 ptg
wa pun telefon balai bomba berdekatan.....
jalan jem.. bomba pas sejam baru sampai...........
so.. wa pun tingg…

LCKC

lelaki tidak dapat dipisahkan dengan dunia permotoran...
jarang la lelaki atas muka bumi ni tak minat ngn kereta ataupun motorsikal..
kita di malaysia nie... kapcai memang popular.. kiranya kenderaan mampu milik la..
aku pulak... sekarang nie... memiliki kapcai yang diberi nama yamaha lc 135..

motor nie.. kiranya the best la dalam kategorinya...
kapcai pertama yang ader liquid coolent... fungsinya..
menyejukkan anjin la... seperti namanya... so,.. kelebihan motor der benda nieh..
boleh laa ride jauh jauh tanpa sebarang kerisauan over heating

erm.. so.. kepada insan insan diluar sana yang der memiliki lc135 nie...
yang minat gak tuk join kelab atau pun community lc nie..
bolehla layari mykom135.com
banyak maklumat yang boleh kita perolehi tentang motorsikal lc nieh

kepada sesiapa yang duk senegeri dengan ku pulak.. yakni di kelantan...
bolehla.. join aku di www.lckelatancrew.com

lckelantancrew atau nama glamournya LCKC nie..
takat nie dah de 61 ahli berdaftar...
bayak aktiviti yg telah diadakan.. anta…

Selamat Hari Raya

Selamat hari raya.. maaf ku pinta kalau der terkasar taip... hahahaha
hari ini... semakin hari, saban tahun.. namapak perubahan yang berlaku pada masyarakat kita melayu islam di Malaysia...

dulu time kecik kecik dulu...
budak budak slumber jerk datang beraya kat rumah jiran.. lau pun tak kenal batang hidung pun sebelum nieh... memang ah tuan rumah mesti hangin jerk...
tapi.. hakikatnyer.. tuan umah gembira... saper tak gembira kan.. meriah jer rumah.

sekarang... budak budak dah tak macam tu... kira sopan la kot tak pergi rumah jiran yg tak dikenali... mungkin faktor cabaran hidup kot..
sekarang kan jenayah or benda benda yang tak berapa nak elok nie jadik jerk tak kira time...

tapi tak kesah la... apa apa pun raya tetap disambut..

Mercun datang lagi.... apo kito buleh buat?

Ramadhan dah nak sampai penghujung tatkala nieh...
syawal menjelma la pulak... so kebiasaan bila time raya ni...
cam tak meriah lau takderk bunyi mercun, takderk budak budak lari lari itik sambil main bunga api.
aku dah tak ingat tahun bila kerajaan kita Malaysia nan tercinta nie.. mengharamkan mercun mahupun bunga api nieh..
dari tahun tuh.. seingat aku... masih gak terjadiknyer kejadian yg tidak diingini disebabkan dek mercun mahupun bunga api...
kenapa? kata dah haram.. tapi aper hal lak masih leh beli kat pasar malam mahupun kedai runcit ah thong?salute gak aku.. sebab ade jugak insan yang bijak pandai seumpama mc'giber.. bila dah haram.. pandai lak buat mercun sendiri.
takkan nak salahkan pihak kerajaan.. diorang dah jalankan tanggungjawab diorang kan?
yer ke?... hehehhe
ok la... aku taknak la salahkan sesaper...
yang meniaga..atau yg tukang beli...mahupun pihak berkuasa...
aku just nak kongsi pengalaman aku handle pesakit yg keno penangan dek bunga api dan mercun..
bila pesakit datang…

Cerita Kecil Tentang Kerjaya Ku

aku kerja biasa jerk... burn partner... bukan fireman ataupun ahli bomba, aku ni jururawat lelaki. bangga gak aku sebab aku antara makhluk lelaki yang dikira awal dalam kerjaya jururawat di Malaysia. aku bekerja kat sebuah hospital yang boleh tahan gak la popular di kawasan Pantai Timur Malaysia...
start from the first day aku kerja sebagai jururawat.. aku ditempatkan di Unit Rawatan Kebakaran atau pun lebih popular dengan nama burn unit...
aku cuak gak time aku start kerja dulu.. pasal kat kolej dulu.. aku hanya belajar secara teori jer pasal cara cara nak handle pesakit yang melecur ni... pasal time tu hospital agak susah nak benarkan student masuk belajar disitu.. dengan alasan burn unit ni.. kawasan isolasi. Tapi memang ada betulnya pun..dah nama tempat isolasi.. kalau ramai manusia duk main keluar masuk ramai.. aper nyer isolasi.. dah jadi tempat rekreasi la.
satu benda baru yang aku belajar dari tempat kerja aku ni... ialah cam mana nak buat kalau kita melecur.. cara yang paling t…