Skip to main content

Cerita Kecil Tentang Kerjaya Ku

aku kerja biasa jerk... burn partner... bukan fireman ataupun ahli bomba, aku ni jururawat lelaki. bangga gak aku sebab aku antara makhluk lelaki yang dikira awal dalam kerjaya jururawat di Malaysia. aku bekerja kat sebuah hospital yang boleh tahan gak la popular di kawasan Pantai Timur Malaysia...
start from the first day aku kerja sebagai jururawat.. aku ditempatkan di Unit Rawatan Kebakaran atau pun lebih popular dengan nama burn unit...
aku cuak gak time aku start kerja dulu.. pasal kat kolej dulu.. aku hanya belajar secara teori jer pasal cara cara nak handle pesakit yang melecur ni... pasal time tu hospital agak susah nak benarkan student masuk belajar disitu.. dengan alasan burn unit ni.. kawasan isolasi. Tapi memang ada betulnya pun..dah nama tempat isolasi.. kalau ramai manusia duk main keluar masuk ramai.. aper nyer isolasi.. dah jadi tempat rekreasi la.
satu benda baru yang aku belajar dari tempat kerja aku ni... ialah cam mana nak buat kalau kita melecur.. cara yang paling the best. sebelum aku start kerje
atuk nenek mak bapak dan jiran jiran sebelah.. selalu jer kata.. kalau kena air panas ke, minyak panas ke.. ko jangan la siram dengan air.. nanti gelembung,makin teruk luka ko..sapu aje dengan kicap,tak pun budu, tak pun ubat gigi darlie atau pun colgate.. gerenti tak gelembung kawasan tu... betul?

tapi bila aku start keje.. lain lak jadinyer.. lau kena air panas,minyak panas,ekjoos moto ke aper ke yg panas panas tuh... terus letak kat bawah paip kerajaan yg mengalir bersih tuh... selama 20 minit. pastuh balut ngn kain bersih,terus datang hospital..

korang tahu.. mula mula aku tak caya ngan hospital ni walaupun aku ni jururawat.tapi setelah aku kerja lama kat situ... memang laa... kalau letak kicap.. pergh.. luka dalam beb..lambat giler nak sembuh..
lau siram air selama 20 minit... luka nipis jer walaupun gelembung ada.. seminggu dah leh discaj..

pelik kan?
ok.. aku cerita sket laa kenapa...
pertolongan cemas time kena api ni.. kita punyer matlamat ialah, nak sejukkan kawasan luka tu dengan cara paling cepat dan tepat.. kira cam the best laaa
so,.. dengan letak kicap.. apa jadi? sejuk kat bahagian atas jerk.. kat bawah kulit tuh masih ader lagik haba yg tersimpan..
kalau guna air yg mengalir.... air tuh akan bawak sekali haba yg der kat kulit tu turun ngan air air tuh sekali.. itu pasal laa luka jadi tak dalam..

so.. apo pengajaran nyer..
kalau kena api ko,elektrik ko,minyak panas ko,acid ko,ekjoos ataupun sterika ko,
terus jerk letak bawah paip tuh.. ataupun alirkan air.. selama 20 minit..
pastuh meh sepital....

Comments

Popular posts from this blog

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Thief - Mark Adam

Thief - Mark Adam (Lyric)
Don’t put your pillow on the balcony Or I will take it with me It’s the only way that I can sleep with you And dream of us two
Don’t leave your lipstick out of your hands I hope you will understand It’s the only way that I can kiss you It’s the only way to be one with you
chorus
I’m gonna steal your heart The way I stole your scarf I’m gonna steal your love3x The way I stole your glove
Don’t you notice I have Worship you since we both were kids I have loved you since first grade I hope its not too late not too late
Don’t leave your toothbrush anywhere With twenty missing don’t you care That I am closer to you You Don’t even know It feels like mouth to mouth and I love it so
I'm gonna give back to you if you say you love me too And everything will be ok okayyyyyyy
I’m gonna steal your heart The way I stole your scarf I’m gonna steal you love3x The way I stole your glove
Don’t you notice I have Worship you since we both were kids I have loved you since firs…