Skip to main content

Cerita Kecil Tentang Kerjaya Ku

aku kerja biasa jerk... burn partner... bukan fireman ataupun ahli bomba, aku ni jururawat lelaki. bangga gak aku sebab aku antara makhluk lelaki yang dikira awal dalam kerjaya jururawat di Malaysia. aku bekerja kat sebuah hospital yang boleh tahan gak la popular di kawasan Pantai Timur Malaysia...
start from the first day aku kerja sebagai jururawat.. aku ditempatkan di Unit Rawatan Kebakaran atau pun lebih popular dengan nama burn unit...
aku cuak gak time aku start kerja dulu.. pasal kat kolej dulu.. aku hanya belajar secara teori jer pasal cara cara nak handle pesakit yang melecur ni... pasal time tu hospital agak susah nak benarkan student masuk belajar disitu.. dengan alasan burn unit ni.. kawasan isolasi. Tapi memang ada betulnya pun..dah nama tempat isolasi.. kalau ramai manusia duk main keluar masuk ramai.. aper nyer isolasi.. dah jadi tempat rekreasi la.
satu benda baru yang aku belajar dari tempat kerja aku ni... ialah cam mana nak buat kalau kita melecur.. cara yang paling the best. sebelum aku start kerje
atuk nenek mak bapak dan jiran jiran sebelah.. selalu jer kata.. kalau kena air panas ke, minyak panas ke.. ko jangan la siram dengan air.. nanti gelembung,makin teruk luka ko..sapu aje dengan kicap,tak pun budu, tak pun ubat gigi darlie atau pun colgate.. gerenti tak gelembung kawasan tu... betul?

tapi bila aku start keje.. lain lak jadinyer.. lau kena air panas,minyak panas,ekjoos moto ke aper ke yg panas panas tuh... terus letak kat bawah paip kerajaan yg mengalir bersih tuh... selama 20 minit. pastuh balut ngn kain bersih,terus datang hospital..

korang tahu.. mula mula aku tak caya ngan hospital ni walaupun aku ni jururawat.tapi setelah aku kerja lama kat situ... memang laa... kalau letak kicap.. pergh.. luka dalam beb..lambat giler nak sembuh..
lau siram air selama 20 minit... luka nipis jer walaupun gelembung ada.. seminggu dah leh discaj..

pelik kan?
ok.. aku cerita sket laa kenapa...
pertolongan cemas time kena api ni.. kita punyer matlamat ialah, nak sejukkan kawasan luka tu dengan cara paling cepat dan tepat.. kira cam the best laaa
so,.. dengan letak kicap.. apa jadi? sejuk kat bahagian atas jerk.. kat bawah kulit tuh masih ader lagik haba yg tersimpan..
kalau guna air yg mengalir.... air tuh akan bawak sekali haba yg der kat kulit tu turun ngan air air tuh sekali.. itu pasal laa luka jadi tak dalam..

so.. apo pengajaran nyer..
kalau kena api ko,elektrik ko,minyak panas ko,acid ko,ekjoos ataupun sterika ko,
terus jerk letak bawah paip tuh.. ataupun alirkan air.. selama 20 minit..
pastuh meh sepital....

Comments

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan