Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Tahniah Buat Harimau Malaya dan Terima Kasih Dato' Sri Najib Tun Razak

Tak sia sia ku dan rakan rakan pergi ke Bukit Jalil menyokong pasukan Negara Harimau Malaya
Aku bangga ngan Team Malaysia,kerana telah berjaya memecah sejarah,menjulang piala dan mengharumkan nama negara.Pasukan Bola Sepak negara kini disegani di Rantau Asia Tenggara.
Tahniah buat kesemua jentera Harimau Malaya; pemain,jurulatih,pegawai dan lain2.

Terima kasih ku ucapkan jua buat Perdana Menteri Malaysia,
Kerana pengistiharan cuti umum esok (Jumaat)
Tapi..... kami di Kelantan memang cuti hari Jumaat.Tak kisahlah apa apa pun.Janji cuti.




Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Desperado

Warning: entri ni berunsurkan luahan hati yang marah dan sedih.harap tidakkan menyinggung mana mana individu.

Hujung tahun.banyak benda leh kita nengok.reaksi kita berbeda setiap insan.
ada yang sedih dek kerna usia bertambah.ada yang gumbira,ada yang tak rasa apa-apa dan ada yang tak tahu pun tahun baru bakal menjelma esok karang.

entri kali ni aku nak cerita pendapat aku.... sekali lagi diulangi.. PENDAPAT AKU...
melayu islam kita sekarang ni.
sambutan tahun baru disambut gilang gemilang riang ria. party dan konsert situ sini.
fesyen dan pakaian pun ala ala barat.malah lebih hebat dari barat.
memang dari dulu lagi mat salleh si penjajah terapkan dalam kehidupan kita
'Malay in colour and blood,but with english taste'
ingatlah sebarat mana pun kita, barat takkan terima kita sebagai barat pun.tetap jua timur.
DESPERADO............................
macam nama filem yang popular suatu ketika dulu.

Sebenarnya......................
nak sambut tahun baru tak salah.sambutlah.....
ku s…

Teringin bila musim hujan

Warning: Entri kali ni mampu meningkatkan selera makan anda.Jika ingin ber'diet' anda dilarang sama sekali membaca entri ini.Harap Maklum.

Sekarang ni musim hujan mencurah curah di negeriku.Memang begitula tiap tiap tahun.Pantai timur Malaysia menerima kunjungan monsun timur laut yang tiba pada bulan oktober - februari ( aku pakai hentam,pasal dah lupa dah ilmu geografi time sekolah dulu heh )
Dan macam biasalah sebagai seorang manusia biasa, dan aku pun tak tahu asbabnya.. bila musim hujan jer... perut ni mula la senantiasa kelaparan.Dari aku kecik sampai la besar macam ni.... memang macam tu la...
Di Negeri Cik Siti Wan Kembang ni... bila start jer musim tengkujuh,maka banyaklah kedai dan gerai tumbuh ditepian jalan raya bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Apo yang diorang jual?

Orang kelantan ni.. kalau musim hujan gini.... biasanya kitorang akan makan makanan2 seperti :

Putu Halba
Putu halba ni dibuat dari ubi kayu berintikan gula melaka ( ni'sey : bahasa kelate ) kueh n…

Menjengah Sejarah menyusur metropolitan

Warning: entri ni lagi panjang dari entri sebelum ni..... kesabaran dan ketekunan lebih banyak diperlukan.harap membaca dengan penuh sabar....!!

Entri kali ni, ku nak cerita kat sahabat sekalian,pasal trip ku bersama keluarga kecilku ke Melaka dan KL.... itu pasal tajuknya berbunyi sebegitu.Ntah ade kaitan ke tidak... aku pun tak pasti.Sahabat sekalian sila sila la nilai sendiri.

Macam biasa aku ni kalau bab nak pergi jalan@melancong... memang semangat habis. Bangun awal awal lagi,bersiap nak konvoi ngan sebuah lagi kereta ( sepupuku )
Mera maa, bangun lagi awal.. sebab nak siapkan bekalan makanan tuk dijamah di dalam perjalanan nanti.

Jauh perjalanan kami ni... Kota Bharu - Melaka..... mengambil masa +- 9 jam ... itu pun sebab ku bawak laju sikit.Sesampainya disana... kami terus menuju ke Pokok Mangga.... rumah sepupuku disana.... rumah yang akan dijadikan tempat kami berteduh selama kami dibumi melaka.
akibat kepenatan.... malam tu tak ade aktiviti lain melainkan tidur dan berbual kosong…

Air Ku Selami Walau Hujan MencuRah

6 lane race yang mencabar kewibawaan




keseronokan dan keterujakan yang amat


15 orang semuanya yang ngikut... tapi ada yang xnk bergambar dan belum sampai ke destinasi





makan makan kat area taman cederawasih


Amaran: ENTRY ni Panjang sikit.sila baca dengan sabar dan tekun.

Baru baru ini... ambo dan rakan2 seperjuangan duduk semeja dan berbincang.Pengakhirannya keputusan ramai telah dibuat.GAMBANG water Park menjadi idaman hati walaupun musim tengKUJUH telah menunjukkan rupa.Berbekalkan semangat kental dan keterujaan kami... monsoon timur laut diketepikan.kalau dipandangan masyarakat umum disini... GAPO KHIJOAN GI MAIN AIR MUSIM NI?
air hujan dan air di waterpark tak sama la...... air hujan takderk klorin... heheheheh

Sepakat untuk berkonvoi pada mulanya harus dilupokan dek kerana masalah biasa kami yang bertugas syift tidak dapat bersama2 berkonvoi.ada yang bercuti lebih awal dan ada yang lewat.so... kitorg pun set gather point kat KUANTAN.

Ambo sendiri, hanya menumpang kasih di kereta kaw…

PIALA MALAYSIA 2010 untuk PAHLAWAN MERAH

Sekian Lama ku menyepi....
bukan ape... x sempat nak ku update blog ku ini....
ini cerita kenangan ( sebab benda lama ) aku menggagahkan diriku walaupun time tu ku tgh demam tuk menyaksikan sendiri dengan mata kepala ku Kelntan negeri tumpah darahku beraksi dan sekali gus bedegus menjulang Piala Malaysia buat pertama kalinya di Stadium Nasional Bukit Jalil....
disebabkan oleh keghairahan.. ku dan 2 org rakan bertolak awal sehari...
dalam perjalanan ke sana... macam macam gelagat penyokong pasukan RW dapat ku tgk.. sepanjang jalan mmg langsung tak borink......
kereta kereta yang menuju ke KL boleh dikatakan semuanya dihiasi bendera kelate....

setibanya disana...kami bertiga teruslah berjumpa ngn brader yang tlg beli tuk kami.Terima kasihlah brader... tanpamu mungkin kempunan kami nk tgk RW beraksi dlm stadium mlm tu heh.......semoga Allah sj yg mmbalas jasamu itu.....

malam tu kitorg lepak dan tido kat rumah kawan ku... kawan baik sejak bangku persekolahan lagik tu yg letaknya sgtlah berdekat…

'PAIN' BALL.....

Minggu Nan lalu.. aku telah mencuba permainan xtreme yang sebelum ini ku jua tidaklah pernah main. PAINT BALL .... tapi kunamakan mengikut citarasaku 'PAIN'BALL

kenapa? sebab bilow keno se'das ... sakit woo.........

aku and the gang seramai 16 male + 2 org female... telah poe ke Kg KADOK kelate nie jerk.. lebih kurang 20 minit perjalanan menaiki kereta kelisa cuteku..hahah
bila sampai sanow n tgk gelanggang tempat kitorg bertempur tuh.. rasa teruja + takut pun muncul secara tiba tiba tanpa dijemput......
Sebelum nak gi perang.. kami diberi sedikit penerangan tentang keselamatan dan cara menembak yg betui... Oleh saudara RADI yang budiman itu heh.... TQ BEY.....
pastuh kami pun pakai la kelengkapan yg diberi....... pas pakai tuh heh... raso mcm askar doooh...... kembang kempis hidung dan perutku.. kikikikiki

pas jerk diberi taklimat kami dibahagi kepada 4 team... dan bermulalah aktiviti tembak menembak.....
time masuk dlm gelanggang.. raso ketarq lutut heh... nak terkencing pun ad…

Ku Di Perhentian

Hari cuti hujung minggu atau hari2 cutiku yang lain biasanya ku penuhi dengan lepak umah atau ketempat2 sejuk mata dan kulit terasa... cam air2 terjun atau hutan belantara.
Kali ni... aku nak ubah angin gi tempat panas terik mentari... PULAU.
Pulau yang jadi idaman qalbu pulau perhentian yang letaknya di daerah Besut Teganu kiter... x la jauh ngt.. dlm 40 minit drive dari Kota Bharu.
Semangat punyer pasal bertolak awal awal pagi lagik heh... 6.30 dah turun umah tangga..
sampai kat sana.. pekena dulu nasi dagang Teganu kat Kuala Besut.. best woo.. Makan sepinggan x cukup.Tapi kerna mengingatkan ku x pernah naik bot.. ku tahan nafsu ku.. agar kejadian muntah hijau x berlaku heh....
Pas mamam nasik dagang yg lazat berkrim disukai ramai tuh.. kami pun poe ler kat jeti dimana bot kitorang menanti. tepat jam 9.30 kami bertolak dari jeti Kuala Besut..
Dalam perjalanan yang mengujakanku itu... laut pagi tuh agak bergelora seperti hatiku jua... takut gak weh..... air terpercik percik bak ayam percik…

Beyond=Melangkaui (HD)

Dunia teknologi kini mmg pantas. Dulu time aku kecik2 x terbayang pun kat malaysia ni akan ada LRT atau Monorail dan makhluk seangkatan dengannya.. tapi dah mencecah umur aku 30 ni.. semua benda tu dan jadi cam benda biasa ajerk kan? itu lah kemajuan teknologi.ada saja benda baru yang dicipta bagi memudahkan dan meningkatkan kualiti hidup manusia sejagat.
yang terbaru aku alami:
ASTRO B.yond...
hah... kita skunk dah leh layan movie dan tengok rancangan best best dalam (HD) High Definition.pergh.... cun dan hebat..(bagi aku yg agak kuno ni lah)
cam ner aku leh terpikat dan langgan:
citernyer.. time aku gi kat pusat Astro utk bayar bil astro umah aku yg tertunggak 3 bulan.. kat situ diorang de tv lcd yg siarkan preview pasal astro b.yond ni..
pertama kali aku tgk.. pergh.. terpukau babe....
so.. aku tanpa lengah gi jumpa kerani dan luahkan isi hati aku tu... hahaha
seminggu gak aku tunggu.. baru lah diorg dtg tuk tukar dekoder astro lama aku kepada astro b.yond.Pemasangannya free (decoder, out…

Waja(H) ImPIAN

Kereta... saban hari wajah kereta kat jalan raya makin hari makin mantOOOp seiring dengan gaya dan citarasa mengikut zaman.Harga lak macam biasak la.. makin cun dan makin canggih makin up la...
yang kat atas 3 keping tu... sedang hangat diperkatakan rakyat jelata, model yang akan gantikan Proton Waja dan akan di lancarkan tahun ni.. bulannya dan hari nya aku tarak tahu. kita tunggu jerkla... begitu juga dengan harga
Kata orang.. model nie akan dinaik taraf enjinnya kepada 2000cc. Agak mengujakan.
so... lau korunk agak agak dah berkenan tu.. bolehla simpan simpan duit tu....
Support la barangan Malaysia.kalau kita rakyatnya tak support... nak harap sapa lagi?
tengok contoh negara lain.umpamanya Perancis. dalam filem.. xpernah agungkan kereta lain... semua guna kereta buatan negara depa... cth filem taxi.
Berbalik kepada topik asal...
emm.. lau aku amati gambar tu... bahagian depan ada iras iras Mitsubishi Lancer GT 2.0 dan lau tgk boonTuut nya der sipi sipi cam volvo.
bagi aku memang cun.
bila …

Syepupu day

Sepupu atau nama lain akak sedara atau abang sedara atau nama nama lain yang korunk gunakan.. tak kesahlah...
aku sendiri guna syepupu atau kekadang aku guna kupu kupu ku.
aku ni ahli keluarga tak ramai.. so aku banyak luangkan masa ngn sepupu sepupu ku di waktu terluang dari aku kecik agi...
so skunk nie dah besar panjang semua... semua dah ada life sendiri. so cam jarang la lepak sama.
last 2 days.. aku berpeluang lepak lepak ngn sepupu2 ku yg rapat....
best wo.. almaklumla lama tak jumpa and lepak.
kitorg gi mamam kat kedai yang agak popular dikalangan peminat steamboat yakni CHIM CHUM. nanti aku upload pic kat kedai tu agar korunk yang tak pernah singgah kedai tu leh la tekan tekan brek dan seraya itu berhenti terus tuk try pekena steam boat kat situ... best... gerenti babe...
banyak gak la story story baru dan lama diungkitkan.. biasak bro... lama tak sua mata.
nak citer kat sini bukan korunk paham pun.heheheheh
tapi itu lah perkara yang best terjadi kat aku dalam sebulan dua nie.. yang l…

Am Back From Tokyo

Sesungguhnya... aku bukan baru pulang dari negara Jepun...
itu ungkapan ku yang bermaksud.. aku berada dalam zon selesa dah sekarang... sebelum ni kesibukanku melampau lampau.Tapi sebenarnya takderk la bz mana pun.Almaklumla aku baru lagi dalam berpersatuan ni... tapi Alhamdulillah Allah yang MAHA ESA bagi aku kemudahan dalam proceed aku nyer kerja.. Semua jalan selancar air mengalir di daun keladi.so wat masa ni aku kembali ke norma hidupku kembali.. selama mana benda ni boleh tahan.aku pun tak tak tahu.