Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Eloop..!!

Salam..... 1 Malaysia.
Uiisshhh......... lama dah rasanya ku tak update blog ku ini.
dah banyak sawang dah ni.time to clear it up.
but hari ni sikit - sikit jer la ek. esok lusa baru leh masuk entri panjang sikit.
ketiadaanku sebenarnya dek kerna ku terpaksa pergi ke JOHOR.
menghadiri mesyuarat agung Persatuan Jururawat Malaysia kali ke-61 yang diadakan di The Zon Regency.
Nice place.... nanti next entri ku ceritakan apa yang ku buat disana selama 5 hari....
ok... got to go... chouw
Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Orang Tua vs Anak Muda

Salam 1 Malaysia....
Dunia kini penuh dengan cabaran.yang nampak dimata dirisaukan amat.
namun masih de cabaran yang tak nampak dipandangan mata.
antaranya keruntuhan akhlak dan pekerti anak muda kita sekarang.
perasan atau tidak.... guru sudah tidak lagi dihormati
ibu bapa sudah tidak dihiraukan... dan lagi parah sesetengah anak muda menganggap ibu bapa mengongkong kehidupan mereka.Yang senantiasa mekar dan beraja dihati adalah rakan rakan.dipuji dan ditatang bagai minyak nan penuh.kalau de yang menegur akan keburukan rakannya... silap haribulan bermasam muka.
tiada silapnya berkawan dan bersahabat handai.tapi biarlah berpada.kerna kawan tetap kawan.
kini kawan yang mengajak kearah keburukan lebih banyak berbanding kawan yang mengajak kearah kebaikan.
walaupun begitu masih ada kawan yang baik dibumi ni.bukannya tiada....

silap siapa?apa sebabnya....
propaganda dan realiti sudahpun menjadi kabur.kabur dek kerna sogokan media yang secara tidak langsung mengheret anak muda kita kearah p…

Trip to Lata Tembakah - Level 5

Alhamdulillah.... aku baru je sampai umah.penat tak terkira.tak boleh lelapkan mata.sebab takut tak tersedar bila raja lawak 5 final start. so untuk isi masa terluang ni.aku pun slumber trus masukkan entri ni.
Pagi tadi.... bangun jam 6 pagi.bersiap sedia tuk trip ke Lata Tembakah level 5.
Tepat jam 8 pagi, kami seramai 16 orang berkumpul tuk perjalanan ke Jerteh dimana letaknya Lata tersebut.
Sampai sana... muka semua orang memang tak sabar nak mandi dan kelaparan.
untuk pengetahuan ya all..... nak ke level 5... kena jungle tracking yang agak mencabar.menyusuri hutan sejauh +- 1.5km. terdapat 3 station rehat sebelum sampai level 5.
so berbekalkan semangat.. kami mendaki......
dalam perjalanan.... macam macam adegan boleh disaksikan. yang berenti terduduk dek kerna keletihan,yang muka pucat pun ada.pendakian kami mengambil masa +- 1/2 jam.
kebanyakan dari kami tak pernah pun jejak kaki kat sana, kecuali aku dan beberapa orang kawan.so kebanyakannya amat teruja... teruja sebab aku dah …

Tradisi (vs) Moden - Bomoh (vs) Doktor

Goooddddd..... afternoooonnnn Malaysia..... ( Dj tak bertauliah... lol)
Alhamdulillah... handphone burukku dijumpai.rupa rupanya tertinggal kat dalam kereta memberku.
Lau tak pokai la bulan ni.esok lusa kena pergi Johor tuk meeting,duit sendiri 100%.bisa kelaparan jikaku kena beli handphone baru.Alhamdulillah.Syukur......

itu baru sambungan entri kelmarin.
Entri hari ni belum start lagi.

Kalau direnung renung.Negara kita ni dah maju.Dulu kini jauh bedanya.Masyarakat kita pun memang up to date.
Rakyat Malaysia dah pun dikenali dan dihormati dek mata dunia. Siapa sangka mahupun menduga, negara kecil mampu membangun sebegini rupa.Tapi disebalik kemajuan pembangunan ni semua,... Alhamdulillah.Masyarakat kita tua mahupun muda mudi, masih lagi mengamalkan budaya serta amalan bangsa dan agama masing masing.Kita tak nafikan, ada segelintir yang tidak teruskan tetapi sehingga hari ni, kita dan anak anak kecil masih boleh tengok, orang bersanding,berbalas pantun,pakaian tradisi,dikir barat,kuda k…

Alamak..................... Aku Lupa....Dahsyat betul...

Tadi time lunch hour.... aku ditelepon rakan tempat kerja lama ku.
Bro Shah: " dik... dah makan belum? lau belum jom gi makan kat Nasi Ulam Taman Orkid
Aku:" Jom.........................."

Syok makan.... semua ada.. ulam-ulaman dan budu menu utama.
side dishes lak ayam goreng,ikan keli goreng,ikan singgan,ikan patin gulai tempoyak,ikan bakar tawar bersama air standard kenduri kahwin yakni sirap....
memang best....

bes makan.... bergegas naik kereta.sampai ofis... bila check dalam poket,beg dan segala tempat... de something missing.
my phone............................... arghhhh tolong..............................................

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Pelawok pelawok pelawok pelawok..........

Gooodddd morning.......... Malaysia.......
Assalamualaikum......
hahahha... pelawok pelawok ni bermaksud menipu dalam bahasa kelate...
so.... yang di dialogkan dalam citer hantu Kak Limah tu.. memang betul menipu.Kelakar dan menghiburkan.
Ku hari ni... dicalonkan sebagai peserta dalam kursus pembangunan laman web menggunakan Joomla....
Ape kebenda tu? hahahha........................ adakah aku akan meninggalkan blogspot?
ehhehe itu satu kemungkinan.....
apo apo pun.... nanti i kongsi ngn u all lau dah pandai nanti.........



Dia memberi hanya apa yang diperlukan

new... all new... but not all

Kepala hotak jadik beku sehari dua ni.
Hujan turun mencurah bumi Kelantan.
walau bukan musimnya....
Tsunami melanda negara Matahari Terbit.
Gempa bumi kuat meruntuhkan segala.
Tak sempat mengenang bencana lalu,
bencana baru menjengah.
Apakan daya...kita hanya menumpang di bumiNYA.
Usaha dan doa jangan kau hentikan
kerna Dia penentu segala.
Janganlah kau alpa mahupun lalai.
Teknologi tercipta,.. Dia yang membenarkan.
Marilah sama sama kita bermuhasabah diri.
Agar sedia menemuinya setiap detik.

Komen sikit header baru saya... hehehe



* sekali lagi entri mengarut tapi berisi dariku yang kebingungan.....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Rentetan Ceritera My Nenda....

Salam 1 Malaysia.Gooooodddddddd Eveninnnnnnnnngggggggggggg Malaysia.Sekali lagi laungan ala ala Dj Radio.. hahhahaha

Hari ni genap 10 hari my nenda admitt kat wad. 5 hari pertama... aku n families memang risau bangat seh.almaklumla.... usianya sudah agak lanjut.Alhamdulillah... my nenda dikurniakan anak cucu yang begitu sayangkan dia.Lagipun..... hanya dia yang kami sempat kenali.Datukku meninggal dunia awal lagi.tahun 1965 lagi.even my mum baru darjah 4.
Alhamdulillah.... keadaan my nenda semakin ok.makan pun semakin baik.Senyuman dipancarkan dari mukanya... membuat kami sekeluarga ceria.Tapi kami tahu..... peritnya terlantar dikatil hospital dengan pergerakan diterhadkan.Tapi my nenda,... memang kuat semangat.
Payah ku nak coretkan entri kali ni.tetiba sebak didada menjelma.. tatkala aku membayangkan muka nendaku.
Ya Allah.... kuatkanlah semangat nendaku.. dan Kau sembuhkanlah nendaku.Sesungguhnya Engkau Maha Pengasihani dan Maha Penyembuh.

'Mook.... epi sayang mook...'

Dia…

Womens Day

The woman who tells her age is either too young to have anything to lose or too old to have anything to gain.

Selamat menyambut hari Wanita sedunia..
Happy womens day..... buat wanita wanita diluar sana.

wanita kini bukan macam dulu....
peranan mereka dalam memajukan negara takleh disangkal lagi.berapa ramai yang berjaya.tak kira dalam bidang apa pun.biznes... ramai jutawan.kerjaya... ramai boss boss di Malaysia kini wanita.Salute........

Wanita dicipta bukan untuk difahami lelaki.Lelaki takkan faham wanita.Lelaki hanya perlu menyayangi wanita.Itulah satu satu cara mendekati mereka..... betul tak?

Setelah 5 tahun.. aku terjun kedalam kerjaya yang dulunya dipelopori kaum hawa.aku rasa aku lebih memahami mereka berbanding dulu.Mereka penyabar jua penyayang... tiada bandingan, tiada taranya.....

Tahniah buat wanita sekelian alam.... Selamat hari wanita.



Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Gooodd Morning......!!!!

Salam 1 Malaysia... gooooooodddd moorrrrrrnniiinnnggggggggg Malaysia...............................
cheh wah... cam dj radio lak rasa..........

Pagi ni.... aku rasa cam ceria sikit datang kerja.tak tahu kenapa.em... rasa pelik menjenguh minda serta hati nie heh.......
Padahal... sebelum nie... hampeh.tekanan jiwa jerk rasa bila tiba time nak bangun tido.Tiap minggu rasa tak sabar nunggu Jumaat menjelma....(ku kan Kelantanese...cuti Jumaat jua Sabtu)
Kerja berlambak menunggu ku di meja.... aku ni nama jerk Nurse.Tapi tak jaga orang sakit.tapi jaga insan insan yang sihat jerk.itu la yang sebabkan aku jadik tawar hati mai kerja la ni. duluu best woo... turun kerja. dah terngiang ngiang dah dalam kepalo hotakku.. hari ni...nak lap badan pakcik,nak gosok gigi pakcik.. then nak ajak pakcik exercise... keluar bilik... gi bilik tv atau pun jalan2 kat koridor wad.lau patient aku ceria,happy,makan pun ok serta senyum lebar... maka aku pulang kerumah bila bes kerja ngan hati yang cukup puas....

Ta…

Contest Santai: Cerita Kelakar Anda

Rasa gatal nak join contest..... Jom la join contest ni... cam best jerk ni....... cara2 nya....:follow me...terjah ke ----> http://mwdah.blogspot.com/2011/03/mencari-yang-bertuah-contest-di-blog.html
1)Buat entry pasal contest nie...Title: "Contest Santai: Cerita Kelakar Anda"...done 2)Letak gambar yang kat atas tu dalam entry atau sidebar blog korang...Link kan kat url nie.... 3)Leh la jadi follower aku kalau sudi...Atau bloglist aku...Nati aku update pasal contests nie, senang korang nak tengok...done
4)Tag?? Terpulang nak tag ke tak...Tak kisah...done 4)The important thing ialah: Buat lah cerita kelakar anda...Cerita kelakar masa kat U ker, sekolah ke, sekolah tadika ke, masa kat rumah ke, kat tempat kerja ke...Asalkan kelakar dan boleh buatkan aku gelak besar...Nak buat dalam bentuk apa pun tak kisah...Cerita pendek, pantun, puisi...Ikut kreativiti....Buat ayat kasi aku gelak tau....Wahahaha...Yang paling penting adalah Original daripada anda...Kiranya pengalaman anda sendi…

my ride ;)

Salam 1 Malaysia.Salam 1 blogger...
uuittt..... sorry ek.. wa bukan mat rempit. wa cuma seorang rider yang sukakan jentera yang bergelar motorsikal..... motor wa ni.. biasa biasa saja... malahan slow cam siput lau nak dibandingkan LCian lain dimuka bumi ni. semua berkaitan performance enjin..standard kilang.yang berubah cuma bahagian kosmetik sahaja.itu lah aku.... keretaku juga mengalami nasib yang sama.berubah dari segi kosmetik sahaja...

Belia Benci Rempit.......

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

'Pain' Ball v2

Salam 1 Malaysia,.....
Semalam jumpa member kat Hayaki Kopitiam...
member i bisik " jom esok gi perang paintball kat Taman Tengku Anis"
lalu ku memberi jawapan tanpa fikirkan masa depan " jom...."
lagi pun lama dah tak gi perang... rasa gian nak tembak orang... maaf kepada rakan2 yang ku tak ajak join sama.bukan apa,game kali ni gua join team orang lain.gua pun kira jemputan khas memenuhi ruang kosong jerk.. next time kita lawan ok geng...!!!

Last time ku main, guna air bunker nyer platform... this time,.. main kat area pokok-pokok + air bunker.best sikit... de suasana kerimbaan gitu.
harga ikut pakej RM 35/head ( 50 palette )....
50 pallete mana cukup... so kitorg decide beli lagi 2000 biji pallete.. main sampai seluruh badan bengkak.....
team ku 2 kali menang.. 2 kali kalah.. ok la.....
ku ditembak tanpa belas kasihan...1 kat peha, 1 kat bontooot dan last tangan....

meriah betul........ lau de member2 berdekatan nak main.. jangan lupa ajak kita sama ek... heheheh






Dugaan Menjelma

Salam 1 Malaysia,
Baru baru ni,.... seperti rakan2 yang follow blog seadanya ku ini tahu... my mum was admitted to ward coz of liver abcess.....
sekarang... Alhamdulillah.... my mum dah recover 100%... cuma masih berpantang makan.... beliau dah bleh datang kerja, gelak ketawa ngan aku dan kembali memasak di dapur.. rindu masakan my mum dah terubat.

sabtu malam nan lalu... ku dikejutkan dengan panggilan telifon tepat jam 10 malam dari aunty ku kat kampung.
beliau bagitahu yang my beloved nenek terjatuh semasa nak tutup suis lampu biliknya, dan sedang menangis menahan sakit... nasib baik la... umah aku ngn kampung halaman tak jauh.1/2 jam jerk.
cepat2 siap... dan bawak kereta cam orang gila....

sampi sana semua dah sampai, sepupu sepapat,adik beradik mahupun jiran tetangga.. dah de kat umah auntyku.as a nurse... aku ases keadaan nendaku.. ku suspect dia alami dislocation kat hip...
so... ku tepon ambulan and bawak my nenda ke hosp... hosp tmpt ku kerja.
pas xray... dr kata peha my nenda…

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??

Mati pasti menjenguh setiap insan didunia.Tak siapa dikecualikan. Bersedialah....

Assalamualaikum.....................................
Wa nak kongsi citer sikit.
time wa sekolah menengah duloo duloo kala.
wa de rakan sekolah yang meninggal dunia. masa tu tingkatan 2,...
arwah ni hensem dan terer main bola.... bapak dia pun jurulatih tersohor.
dia meninggal dek kerna masalah kegagalan buah pinggang yang akut. di usia yang begitu muda.
siapa sangka,... akan diserang penyakit seumpama itu.ajal maut tidak mengenal siapa,usia,jantina mahupun bangsa serta agama.
orang-orang duk cerita,... asbab kenapa arwah ni dapat kegagalan buah pinggang akut ni pasal, habit si arwah ni,.....
boleh dikatakan setiap hari, beliau makan maggie + minum air coke. setiap kali abes sekolah dan abes main bola kat padang. Wallahuallam....

Maafku pinta andai perkongsian cerita ini menyentuh hati sesiapa( ahli keluarga / rakan taulan )
Niat dihati berkongsi untuk dijadikan tauladan serta sempadan. Moga rohnya dirahma…

Dreams

Dreams are like Rainbow, Only idiots chase them....
-
Dia memberi hanya apa yang diperlukan