Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

cuti time nyer ceritera

Musim cuti
ku pun nak cuti
Memonteng segala class dengan harapan hidup menjadi senang lenang
sudahnya tergolek keboringan dirumah yang sememangnya sunyi keamanan tu
diancam pula soklan dan pencarian rakan seClass
soklan klakar... siapa yang menjadi insan malang itu?
mentang la cuti, aku monteng class, suka hati buat kesimpulan aku menggatal merisik menyarung cincin di jari la yer...
28 Ong punya number maa ....
jangan memperkotak-katikkan number itu....tak perlu ok... tak perlu.....



Harini kerja, esok cuti lagi....
cuti ape? Tahun Baru la brade....
Awal Muharam
SaLaM MaAL HiJRaH
so dikesempatan ni.... aku nak mintak maap la atas segala salah dan silapku kat kalian semua.
tahun depan kita bukak buku baru K... buat dosa lagi... :)
hahahaha.. ok itu gurau
semoga tahun baru ni membawa cahaya baru buat kita semua... amin.

(Insaf... epi ...insaf.... tolonglaa.. tak cool pun ko stay gitu...)
Dillema...
Jemputan ke Penang sangat penting untuk dipenuhi
Drive alone or go with friends
Jalan yang dipilih tak mengujakan, langsung tak...
keje dan cuti dah jadi beban
Jelas lone ranger bukan sesuatu yang menyedihkan
ia sangat lebih menyenangkan
Damn...
i have to say this.
i love to be alone




























sorry.
aku lepaskan rasa terbuku bertongkol dalam hati.

sifir

Assalamualaikum w.b.t
*Lama berfikir .. kiri kanan atas bawah. perlu atau tidak entri ni... tapi nak jugak. maka muncullah ia.. huhuhuhu :)

Jadilah yang terbaik, bukan pilih yang terbaek....
yang baik untuk yang baik.itu janji Allah

Ikutlah yang terbaek.
tak salah untuk tanya dan ikut pendapat mereka yang baik. contoh: ustaz, alim ulama, atau orang yang baik baik ... parent pun terbaek/

Pilihlah jalan yang terbaik...
gunalah saluran yang betul, yang diredhai NYA. Baru dicucuri RahmatNYA kan.

3 sifir / formula untuk anda memilih.

hah... ape? aku tak layak cakap pasal ni?

aku sekadar berkongsi ape yang aku tahu, dengar dan pelajari.

not cool la kan kalau ade ilmu, tapi makan sorang. lebih berkat dikongsi. baru cool =)

tak faham?

ni cluenya... tapi aku rasa semua orang pun faham. buat2 je x faham kan.. cha alif but.. chabut..... larikk... 
^_^

Aku bukan insan yang sempurna... dari semua segi pun... aku memang tak layak bagi nasihat aku hanya menasihati diri sendiri Harap Maklum
(^_^)


Gomen - Alert

Assalamualaikum....
herm... arini da ari raya aidiladha yg ke-4
masih lagi dalam hari2 tashrik.... Alhamdulillah ku masih diberi kesempatan.
pagi ni dengar takbir raya rasa a bit sedih sayu gitu sebab arini last leh dengar untuk tahun ni...
esok boleh start puasa balik..... * bunyi cam aku ni rajin amat je puasa kan... hehehehehe.. thedak... jangan percaya itu.



back to the topic.
Gomen peeps ..... raya - raya jugak...
duit confirm la banyak ngalir dimusim perayaan...
untung ... herm.. nak kategorikan untung ke tidak ek...
next month nyer gaji... masyuk awal babe...
on the 6th November which is biler? next week ya alls...

suka kan? suka suka jugak...
tapi harus beringat ringat...
becoz next gaji yakni untuk bulan Disember masuk on 18th Dis.

jauh kan?
meh kita tengok jarak dia...



kat sini aku nak bagi tips sket bagi mereka yang seangkatan denganku
( tak berapa nak reti handle duit ... bila banyak and nampak terserlah depan mata ) hehehe...

1- Kalau rajin.. asingkan siap - siap gaji yang…

The Blue Empire

Assalamualaikum...

banyak hutang sebenarnya ngn blog and dia jugak...
tq for sabar menunggu

Blue ....
its about colour rite...
kalau guna otak sempit kekuningan...
maknanya lain... jangan guna otak tu

aku suka kaler biru.
kenapa aku suka? sebab bila biru je suka hati aku....asal biru je comey bagi aku.
tapi tak bermakna la warna lain jadik huduh ok...

and please jangan cuba cuba kaitkan warna biru ngn politik.
aku berjiwa putih.... walau berdaftar tapi haram x pernah sekali pun gi mengundi.

bahan bukti:




5 Jam paling boring next year sila bagi cuti aje halfday yang tak berbaloi tapi takpe... telan je sebab esok raya isnin baru masuk ini opis bye bye opis =)
gajah eksen sebab esok hari takde kena mengena dengan spisis beliau

esok lusa

semekom... kejap je kan masa berlalu... lusa tiba la giliran aidiladha menjelma

Selamat Hari Raya Aidiladha ku ucapkan pada semua readers blog hensem ku ini
hehehe

herm...
bila Aidiladha apa yang senantiasa terlintas kat kepalo orang pergi haji dan juga ibadat qurban yang pergi menunaikan haji selamat menjalankan ibadah haji kepada yang tak berpeluang lagi chill ... pasang azam kumpul duit sampai serunya nanti bila lusa aidiladha esok bolehla kita puasa sunat puasa arafah pada 9 zulhijah (esok la kan)  antara kelebihannya Keutamaan puasa arafah ini menurut Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi) jom puasa esok :) * teringin nak gi tengok kaabah tp... tunggu mahramku dulu la... :P 

yang lagi penting
esok aku keje halfday... huhuu
* kecoh je... org lain da cuti pun epi oiii
SO... no reason to say that you are...
tap-chest-ask-faith
siapa yang selalu kata dia lonely? aku la kan? ok the last one will remain the last

Hidup kami bukan kerana pujian
dan kami takkan mati dek kerna cacian hinaan kamu kamu

* dah muak dengan isu / kisah anti-Kelantan


I'm back

Assalamualaikum...
herm.... i'm back.... back from? hahahha... mcm lama sangat je aku tinggalkan ini blog... wahai blogku... jangan ko cuba cuba nak merajuk....
tapi memang aku rasa lama... plus no idea nak tekan ini keyboard... nothing spesel kut hapen to me....
mood skunk ni pun tengah ngantuk lalai lolot gitu punye feeling bak kat Bff ku.... mata garfield
yang penting... ini hari..... hari yang agak best sebab entah kenapa ini bulan rasa cam sengket amat why best? sebab today itu gaji masyuk la..... yerp... suda masyuk.....
mata garfield tapi ada $ dalam mata hitamku... lol
$ $ $ $
owh..... aku bukan mata duitan..... jangan salah paham...
huihuihui
Esok dah nak ke Puncak Jap lagi men Bola... itu wajib. kalau tinggal dosa. Assignment belum jugak siap-siap
Saya suka kerja sorang - sorang 
Aman damai

Selamat vs Bahaya

Assalamualaikum....
Che'pi datang lagi ..........
sekali macam iklan Tora Din Dang nieh.... lol

Siapa ade dengar / baca akhbar atau tonton buletin utama atau dengar2 jer orang bercerita...
kat Kota Bharu ... 2 hari nan lalu berlaku la kejadian dikategorikan aneh sikit kat sini.
aneh ke? aneh bagi aku .... kut la...

tembak menembak berlaku di kaybee
dua tempat lak tu...
satu kat area stesen minyak kat jalan kebun sultan... dan satu lagi kat jalan lundang juga kat depan area stesen minyak....
lupakan bab stesen minyak pasal ianya takder kaitan kut... pepandai je aku.. mcm la aku ni kerja forensik... aku ni misi biasa aje... ahalalalaii


macam biasa... kalau dengar dari mulut ke mulut masuk ke telinga ....
banyak cerita cerita yang akhirnya bunyi cam ala ala citer dongeng

sorang cakap kes rompak, sorang cakap kes gaduh, sorang cakap kes dadah dan macam2 la lagi... tak tahu yang mana betul yang mana tokok tambah... biasalakan.. itu normal kut. Tapi yang pasti... tiada yang hilang nyawa…

Petunjuk

Assalamualaikum...

Just wanna share something...



Kita manusia... Hamba Allah... yang lemah...
kadang kita nampak yang buruk... kita tahu itu buruk
kita tahu apa yang baik....
tetapi entah kenapa... hati bagai tidak repon..
kaki berat melangkah... fikiran melayang entah kemana...

kita tahu solat itu wajib
tapi sering melalaikannya
kita tahu puasa itu suruhanNya
kita susah nak tunaikannya

kita tahu mengumpat itu dosa yang berat
kita seronok melakukannya
kita tahu , kita sedar, tapi itulah hakikat manusia yang lemah

memohon dan meminta hidayah dan petunjuk dariNYA
itulah yang harus kita buat agar menjadi ubat, menjadi tonik untuk kita menjalani kehidupan nan sementara dibumi pinjaman ini.

dalam sedar atau tidak... hari-hari pun kita memohon petunjuk

IHDINAS SIRATAL MUSTAQIM
tunjukilah kami jalan yang lurus.... 17 kali sehari kita memohon

ALLAH HUMAH DINI FIMAN HADAIT
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki... (Qunut) setiap pagi kita memohon

WAHDINI…

:) tidoku terganggu... oleh entiti itu

ku diracuni benda ni sepanjang malam....




bila? bagaimana? owh... thedaakkkkk...
^_^

Motivation - sound bored

assalamualaikum w.b.t

kalau tengok cara memberi salam...
entri ini akan jadi entri yang agak serius...
serius sampai korunk akan boring giler nak baca...

hahaha.. takderk nyer nak serius.
serius itu borink... tapi ada masanya perlu kan?
kalau asyik gelak je dalam hidup...
maka tiadalah warna warninya... wah... pelangi memang comel.. lama tak tengok secara live... herm..

ok.. back to the topic please....

as the topic is in english..
so i will continue this entry in english...
can? or cannot?
ok... bahasa melayu ek... ok ok

hahahha.... sorry. aku tak berapa nak terer tatabahasa inggeris
melayu pun sama... hehehehe

motivasi...
pebenda tu?
payah nak dirungkai dalam bentuk penulisan atau kata kata...
ianya proses dalaman.. kat dalam nun... yang kawal atau kekalkan tindakan seseorang...
lebih kurang macam tu la maksud dia...

penting ke motivasi?
yerp yerp and yerp...
sangat penting... kalau takderk maka muko akan jadi sememek...
apooo pun tak boleh bak kata Jambu

biasanya bila kita dah set…

xoxo thursday

Semekoom.... Hari ni hari Khamis... Esok gonna be cuti day... yehooo..... yehoooooooooooooooooooooooooooooo..... (panjang lagi) 2 minggu da sibuk... minggu ni nak rest rest rest dan rest. * segala assignment epjj ku kasik pejam mata dulu... hikhikhik
hump... gaji baru je masuk, esok cuti boleh santai santai.... memang mabelous, fabulous, lous lous lous


- nama i pun tukar jadik FIRbulous esok -
lol =P

......... ?

As night starts to set.... Butterflies crawl in my stomach and never seem to go away. Then comes this awkward silencethat so many like to break..comfortable and warm..... what's that? big ? mark

Kentut

Assalamualaikum..... tak jawab dosa... kalau jawab ... anda mesti suka saya... bbooooo...... boorink... old jokes hehhehehe
ok... tajuk kat atas nun... baca pun rasa lain jerk... tangan dah ready nak tutup hidung and mulut kumat kamit ready nak hambur kat manusia yang kalau lepaskan anginnya tak reti nak bertempat. yes.. normal habit... tapi biar kena masa dan tempat. tapi kalau tak tahan sangat... ape nak buat kan... hehehehhehe
ok... bukan itu sebenarnya nak ku ceritakan.
aku pernah dengar orang kata meluahkan rasa dihati yang kadangnya kompleks bukan senang... bagai melepaskan kentut dilepas kang berbau marah dek hidung tak lepas kang perut marah melenting merajuk bagai
yerp... its not easy for me... and maybe for u alls......
the key word how to express your feeling
1. be honest 2. be honest 3. be honest
jujur dengan diri anda.... believe or not .... hanya dengan cara itu tiada siapa yang akan sakit atau disakiti ...
*pesanan ni bukan untuk siapa - siapa tapi untuk diriku sendiri…

i'm in love

i'm just in love oh singin' my life
by Glay
never failed making me smile and smile and smile and fly and fly and fly
(>.<)

i'm just in love with this song
malam ni tetiba rasa nak dengar lagu ni... 
mood: gelenya .... izara vanilla chepi cokelat... nice... laallalala

kredit to my friend yg introduce lagu ni kat saya since y2k lagi..

For me to know, For u to find out

Sound simple... tetapi hakikatnya.... sangat la dalam. kalau agak-agak tak pandai menyelam... takut nanti lemas... elokla berundur. pengecut..
bagi aku... nothing to loose...
to know the unknown... to feel sure to feel secure anda kena berani...

life isn't cruel ... life isn't complicated People Are....
....:::: Aku tengah rasa tak ketahuan... maybe kepenatan, maybe jua benda lain::::.... maka lahirla entri berupa ini hahahahahhahahahahahahahahhaa

Things that should be easy

Alkisahnya...

terbaca satu short article about things that should be easy

most of them are correct for me

except one thing

totally disagree

find a girlfriend

kalau ikut ratio dunia

siapa lagi ramai?

womens rite?

so... macam weirdo sangat kalau engkau tak ada girlfriend

samada kau memilih giler atau kau ada masalah yang kau tak boleh nak reveal

damn.....

kenyataan itu berbentuk begini ___________ <- straight line

reality bentuknya begini __--~~~-_-___-~~ <- tak berapa nak straight line * aku malas nak melukis. korunk paham kan?

so?

terjawabkan.....


I'm so happy

Day by Day 4 months....
gone the journey still gonna continue
have to
my bff said... dont stop running
and i said Insyallah ... 
now i'm wearing my fav jeans that i bought in year 2000 my lovely levi's 
from 42 - 36
i'm not gonna stop running
who said running away from your problems not gonna solve anything
i'm proving it wrong
lol
the important things is

i'm happy :)

yeah yeah yeahhhhh yeaahhh....

:(

Last day.
Thanks.
Get Scolded.
again..

Kadang... rasa nak marah. kadang rasa disayangi.kadang tak ade rasa ape - ape..
macam mana nak react bila kena marah?
tunduk, tahan telinga, lawan balik... tak pun buat muka dunno....?

tengok keadaan.
kalau ngan ma and abah... takyah nak lawan la.
kalau dengan boss... agak2 boss diktator sangat.. lawan je.. rezeki kan de mana mana
sedap jari jer nak taip kan...lol....

aku sendiri...
bila kena marah of coz la rasa marah jua
tapi hold... and bila renung balik after that...
ok...
orang marah kita, bukan secara suka suka
mesti ada sebab...

Thank you sebab marah kat saya...

A little Inspiration

He got sad....
loosing a relationship...
and now.. happier.

*respect and inspiring

jom... larik..... :)


This Space is My Escape

Kadang-kadang rasa nak jadikan blog ni sebagai tempat nak luah segala....
zaman dahulu kala... peeps guna diari.....
aku tak pasti masihkah ade orang menggunakan diari...
herm... mungkin masih ade... tapi ianya juga sudah berubah rupa...digitals.
but there r rules ...
coz anyone can read...
avoiding ... hurt peeps heart..., giving chances for peeps hurting u.., bla bla bla and bla...

ternyata tools rekaan manusia... takkan pernah perfect.

the best, the greatest, the easiest, no need to pay, no need to be online, paying bills no need to make an appointment, no no nothing can be the obstacles and so on ext ext ext...

DOA / PRAY kepadaNYA

so ... this space is my escape?
the answer is absolutely ... nope babe.... Big NO

.:: Dia Yang Satu::.

Ini bukan lagi gurauan.... A 6-pack to Die for...!!

Assalamualaikum semua....
a ceh ceh ..... macam ramai je reader blog aku...
hai semua.... hehehe

Hari ni dah masuk 16 Syawal 1433h ....
so dah 16 hari kita beraya ....................

Bukan nak salahkan waktu, bukan nak salahkan sesiapa... tapi diri aku sendiri ni...
aku dah mula goyah... goyah dengan impian. goyah dengan target. goyah dengan cita.
20kg more i need to cut down.... to be a normal guys... to be a normal man.
need to concentrate ..... aduss ....

seminggu dua ni... asyik nak makan aje...
selera membuak... time makanan kat depan... cita,impian semua ntah kemana hilang....
i need some motivation. yess really am. please keep to be in my mind. reminding me ....



aku teringat one of my collection mag kt umah...
FHM yang tahun lepas punya rasanya... ntah ingt ingt lupa...

Kat dalam tu ade mengisahkan pasal kisah seorang filmmaker yang namanya Stuart MacDonald yang ingin membuat tranformasi kat badan dia. bukan cara bedah, bukan ambil ubat.. but in a normal way...
dia nak body dia…

Cabaran suda mula ... kus semangat

Assalamualaikum ......

Dalam hidup ni... kalau tak ade dugaan ... tidak la meriah kan .... maka harus ditempuhi jua lah...
ditempat kerjaku ini dan tempat korang pun sama kut... Bila datang bulan syawal ni... maka banyakla kad kad warna warni, panggilan manja dan jua special request datang untuk jemput ke majlis makan makan beserta minum (kalau idak, tercekik la kan) raya raya...
hah .. itula dugaannya...
Dugaan ke makan? heheheh dugaan bagi saya sahaja... anda mungkin tidak...

Harini ... da start da jemputan situ sini ....
tak menang perut kalau nak layan semua... maka pergi yang terpilih sahaja.... dan makan yang terpilih sahaja....

* sedih je tengok makanan ... hati kata mau ... :'(



Sambung lagi .....

Assalamualaikum...
Salam...8 Syawal 1433 hijra..
iye la kan... hari kelapan da kita beraya kan...
yang dipantai timur... most of us udah pun masuk opis , buat kerje macam biasa..
yang duk di pantai barat... harini... sempat lagi ke rumah rumah yang agak agak terbuka ziarah menziarahi..
esok la kome kerja yer....
aku yang tinggal area kampung ni.. biasanya raya hanya dirasai seminggu raya aje... lepas anak anak muda perantauan pulang ke lubuk rezeki masing masing di bandar bandar gah mata memandang .... maka sunyi kembali lew kampung.
dengan kata lain... suda seminggu la kita makan tak berenti...
macam - macam benda masuk.. start dengan ketupat, rendang, kuzi, roti jala, satey,  nasi hujan panas, hujan ribut, mee kari, laksa, laksam ... kek itu ini, kueh itu jua ini...
haish... banyak la...
bunyik macam... kesiannya kat perut...
sebulan kau rehat, sekali kerja overtime der... kaw kaw punya...
dari turun naik rumah orang.... lalu bertukar menjadi keluar masuk tandas cangkung mahupun dud…

Hari Mulia Hari Kemenangan ... tapi...

Assalamualaikum wbt...

udah musim dia... maka entri pun pasal dia lah...
Hari Raya Aidilfitri menjelma lagi...
Selamat Hari Raya ku ucapkan pada teman teman yang sudi menjenguk, menegur, membaca, melawat dan sebagainya di blog ku yang tak seberapa ini...
Ampun dan Maaf ku pohon andai ade entriku yang sebelum ini, mengusik,menyakiti,menyentuh,me me me yang lain kat anda semua...
segala yang baik itu datang dari dia... yang buruk itu kekhilafanku insan yang serba kekurangan...

Syukur alhamdulillah... Ramadhan kali ni...
sempat ku lalui... tak secemerlang mana pun tapi ok la dari tahun suda.....
it's is the best one ever ... i didn't know why.. but it is...

tika saatku menaip entri ni.. aku baru saja pulang dari outing horey horey lepak ngn geng KuraKuraBintik ... yang ni geng jaman sekolah till now... we are unite and still jadi kawan akrab..
thanks bro bro sekalian.... tak sebut la nama diorang ek.. bukan anda kenal pun.. but they are the best...
kawan dikala duka, kawan dikala…

Trip Soping 3 Stooges

Assalamualaikum....
Salam 25 Ramadhan.... ohoh... dah 25 hari dah ... so.. bermakna tinggal lagi 5 hari... gumbira ade, sedih pun ade....
Entri aku yang sebelum ni kan.... de kusisipkan pasal jangan nak cuba cuba culik aku gi KL nk nak lak time rezeki mencurah dari Kerajaan buat warga staf gomen sekalian Malaysia yang tercinta...
shuhhsss... jangan bising2... tak tahan godaan.. maka terpergi jua...





Last year nyer soping raya trip ke Utara Malaysia yakni Penang the Pearl Island
tahun ni kembali ke KL.... kunun je soping trip... tapi mau jenjalan aje...
aku ni kaki takleh diajak untuk round round .... ngikut ajew...

Trip jejantan aje... mulanya berdua tapi last minit jadik 3



nak citer detail karunk mau menguap panjang... bukan best sangat pun...

Berbuka puasa kat Ikea... 

yang penting aku dapat makan benda alah ni sebagai juadah berbuka.... puas hati...
* elokla kan.. diet bagai nak rak.. pastu hentam benda alah ni... stay gemuk la engkau nampak gayanyer...

Sakit ati aku nengok entri ni…