Skip to main content

Selamat vs Bahaya

Assalamualaikum....
Che'pi datang lagi ..........
sekali macam iklan Tora Din Dang nieh.... lol

Siapa ade dengar / baca akhbar atau tonton buletin utama atau dengar2 jer orang bercerita...
kat Kota Bharu ... 2 hari nan lalu berlaku la kejadian dikategorikan aneh sikit kat sini.
aneh ke? aneh bagi aku .... kut la...

tembak menembak berlaku di kaybee
dua tempat lak tu...
satu kat area stesen minyak kat jalan kebun sultan... dan satu lagi kat jalan lundang juga kat depan area stesen minyak....
lupakan bab stesen minyak pasal ianya takder kaitan kut... pepandai je aku.. mcm la aku ni kerja forensik... aku ni misi biasa aje... ahalalalaii

*gambar hiasan.... hasil googeling ... Judge dredd nye picto... herm.. aku belum nengok lagi ini movie.. best tak? macam best je kan.......... ok.. hujung minggu ni carik..

macam biasa... kalau dengar dari mulut ke mulut masuk ke telinga ....
banyak cerita cerita yang akhirnya bunyi cam ala ala citer dongeng

sorang cakap kes rompak, sorang cakap kes gaduh, sorang cakap kes dadah dan macam2 la lagi... tak tahu yang mana betul yang mana tokok tambah... biasalakan.. itu normal kut. Tapi yang pasti... tiada yang hilang nyawa dalam kejadian itu....

jadi persoalannya disini...
selamat ke kita...
kemungkinan nak kena peluru sesat tu ade kan... kan kan?
ho ho ho ... emang bahaya dong....

selamat tak selamat kita didunia ni..
bukan ditangan kita...
sebaik mana pun, selengkap mana pun kita bersedia untuk elak benda benda tu...
kalau itu ketentuanNya... maka itulah yang terjadi...
tapi usaha emang harus ada rite...
kalau nek moto tak pakai helmet .... memang memohon la kan.

kembalilah kepadaNya...
memohon kepadaNya agar kita dilindungi dari segala musibah...
contohnya.... kita berwirid selepas solat.
mungkin ramai dah tahu... tapi tak salah untuk berkongsi rite.



Allahumma an-tas-salam Waminkas-salam Tabarakta ya zaaljalali
wal-ikram

(Ya Allah Engkaulah Assalam, dan dari Engkaulah segala Keselamatan, Maha Mulia Engkau Wahai Yang Memiliki Keperkasaan dan Kemuliaan)


so... ape kata lepas ni... kita semua....
bila jumpa, nampak atau dengar cerita orang lain ditimpa musibah...
kita sebut , kita doa, kita mohon pada Dia....
agar kita dilindungi....
Insyaallah...
nasihat untuk diri ku sendirik juga....

ok.... thats all... tq :)

Comments

::CIK LYNN:: said…
c.lynn pn ada dgr gk...tkot nk kuar KB skrg ni...huhu

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan