Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Hari yang penat amat

Hari ni walaupun cuti....
pas subuh ku sambung tido jua... hehhe
tapi tido jap jerk... sebab pukul 9 dah nk kena ade kt taman tengku anis pc...
nak berperang teluk jap....[pain ball]
bes perang... bengkak2... dan sakit sakit kulit.tetiba de sambutan kejutan...
de member yang hadir tuk perang tadi.. menyambut birthday.
so macam biasa... lau sambut birthday... berkubang la kitorang ngan telur and tepung sagu.
bes makan kek sponsor....
ku sambung lak ngan main bowling kat kb mall.....
konon nya... masuk tournament  tuk pemilihan pemain tuk wakil Maksak Kelantan...
4 game... jatuhan pin ku hanyalah 500++ jerk...
hampeh amat...... tapi tak heran la... pasal hari hari lain pun sama jerk.
hahahahha.... cuma gatal nak join. ngan peserta pompuan pun ku kalah wo....
tapi sebab muka ku setebal tapak kaki... ku slumber jerk... hahahhaha
ok la... nantiku updatekan gambirannya yer.... tuk dikongsi kongsi
Dia memberi hanya apa yang diperlukan

bila gugurnya tidak disangka

Cerita ini mungkin cerita yang lama.
lama tak lama ... hanya seminggu nan lalu...
hari sabtu.. ku menerima panggilan telepon dari bro cah.
"epi... nak gtau.. suami akak **** dah takdok doh"
terkejut aku.... si isteri bekas rakan sekerja ku.
baru kahwin setahun dua, baru menimang cahaya mata yang usianya tak sampai setahun.Takziah.
Al-fatihah buat arwah.semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang orang beriman.
sesungguhnya.... benda yang paling dekat dengan kita adalah maut.itu la yang disebut oleh Rasulullah s.a.w.
tiada siapa mampu mengagak kapan masanya tiba.

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH

klik ajow
citer bab kenangan zaman sekolah memang banyak nak citer...
tapi paling ku takleh lupa:
time tu tingkatan 4, orang kata ting.4 ni tahun honeymoon.so.. aku and the gang merealisasikanlah apa yang dikata.
pergi sekolah hari2 bawak baju PJ ngan sebiji bola je.buku semua tinggal kt bawah meja sekolah.
sampai sekolah tengok jadual..lau agak2 cikgu tak best.. so kami pun buat kerja kami iaitu main bola kat padang.ponteng.... itula keje seharian.lol...
nak dijadikan cerita... kami kantoi ngan pengetua.cikgu class report kaw kaw.
kami 10 orang merayu giler giler sedih melutut merangkak depan chepo ( en. pengetua ) supaya janganlah diperpanjangkan kekantoian kami pada parent kami.
Alhamdulillah.. chepo setuju. tapi kami didenda belajar seharian dalam pejabat chepo.
then perangai kami dipantau dan diperhatikan.
bila abiss denda kami aritu... cikgu disiplin jumpa kami. dia kata " apala korang ni... korang buat perangai baik baik tau. aku mintak ngan korang sebulan jerk"
terha…

Maaf... maaf.... maaf.............

Kadang - kadang mulut terlepas cakap
kadang kadang kurang tatabahasa
menjadikan ayat yang keluar bagai senjata perang
sedangkan jauh di sudut hati tidak bermaksud sebegitu
kadang ayat disusun dengan tatabahasa yang baik tetapi dilafaz dengan nada yang agak berlainan bagi sipendengar
sudah pasti salah diertikan.
ada hari selamber badak jer dengar siap boleh gelak dekah dekuh
ada hari sensitip bangat bagai tauhu busuk.....
itulah manusia..... setiap hari,setiap masa,setiap detik berlainan.
tiada siapa mampu mengagak.tiada siapa mampu meneka melainkan DIA yang satu.
Agama sebagai guideline hidup.
Saling faham memahami dan maaf memaafi.
Kerana tiada siapa yang perfect dalam dunia.
Maafkan aku kalau aku de buat silap
Dan sesungguhnya aku pun memaafkan mu.

Peace No War
Assalamualaikum.....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

PERANG ver.3

Assalamualaikum jua Salam sejahtera.
Perang.... bam bam bang bang.... bukan nak citer perang kat tanah arab sana.
Kat negara kita ni xleh suka suka tembak menembak.penjenayah ngan polis jua askar jerk boleh.
tapi kita sebagai orang awam ade option lain lagi.

Jeng jeng jeng................

Kitaa juga leh nembak nembak.caranya... ialah sukan.
sukan paintball... platform yang paling best.

Jadi dengan itu... jom la kita main...
Rakan2 yang agak agak mampu datang ke Kelantan JOOOMLAA...
Ke Taman Tengku Anis
Sabtu ni.. 30hb April 2011
Seawal jam 9 pagi... elak panas terik matahari... Manja betul askar ni.. lol

Jom.........................


Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Baru dan Terbaek wok.......

Jangan tak tahu..... Volkswagen dah keluarkan Beetle baru. cun wok. sila la ratapi keindahannya....






Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Setiausaha

Setiausaha....
mana datang asal perkataan tu ek? adakah kerana tugasnya yang kena usaha 120% dan haruslah sentiasa setia?
mungkin jua kan? hahahahhaha
last week.... ku attempt meeting Persidangan Antarabangsa yang akan berlangsung sebulan dua lagi... then ku ni diletakkan jadik AJK Hospitaliti.... memang hampeh la. pasal aku tak tahu pun hospitaliti tu apo heh tugasnyer. nak buat camner... pengalaman amatlah banyak... hahhahaha

the best thing yang jadik ialah... ketua AJK hospitaliti lak... pilih aku yang pengalaman 0% ni jadik setiausaha.Memang tak pernah seumur hidupku jadi setiausaha ni. hahahha memang terkezuttt ala ala kezuuuttt...
nasib la korunk yang jadi AJK sama ngan ku ....

apa-apa pun... terimalah aku seadanya yer... kalau de yang salah tu... jangan lupa lupakan diri anda tuk tegur yer.. jangan malu jua segan.. ku ni nampak je besar jua bengis... tapi hati bertaman jua... huhuhiuhihihiuhihhuihui


Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Keluarga...... oh keluarga

Salam ya all.....
entri kali ni bukan nak kongsi emo... tapi nak kongsi jua meminta pendapat ya all....
Bila ya FaMa ( father n mother ) gaduh / bermasam muka / atau bermusuh / bermuram durja dengan ya all punyer uncle jua aunty.... apa reaksi ya all...?

of coz la... rasa tak best dalam hati muncul. serba salah heh....
nak pergi lepak umah uncle/aunty pun rasa cam serba tak kena.tetiba rasa diorang pandang kita semacam and layanan akan secara automatiknya agak kureng la.. suam suam kuku ajer... tak hot cam biasa.
nak nak diorang bertanya soalan ala ala cam takder ape ape berlaku between them. " mana mak ayah ko?kenapa tak datang sekali?"...... memang hampeh la.nak ku jawab rasa kurang ikhlas.tak nak jawab karang diorang kata kita emo emo.


Kekadang aku rasa heran jua marah sikit sikit.diorang tu orang lebih tua.bukankah lebih elok kalau jaga perangai.tunjuk yang terbaik je depan anak anak jua cucu cucu.
ini tak.... yang perang.... perang.yang tak der kaitan pun... nak join juga…

Kerja apa paling banyak jalan..?

Em.... agak agaknya la....
pekerjaan apa la yang paling banyak jalan kaki..... ?
jom buat kajian nak? heheheheh..............................
aku keje nurse... wad takder la luas sangat.tapi time keje 7 jam tu... duduk tas kerusi hanya 1/2 jam.itu pun kalau sempat. kebanyakannya berdiri jua berjalan.
lenguh kaki babe....................

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Apo lagi korunk tunggu... mari kita gegar... tekan ajow sini heh
Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Lega version 1

Salam....1 Malaysia.
Harini... ku mewakili kumpulan icc unit ku.present depan depan big boss jua rakan setugas yg lain.
ku ni jenis chuak tak kena masa.gigil satu badan kalau duk depan orang ramai. kalau cakap depan orang memang kantoi.... tapi kalau nyanyi takpe... hahahaha. masalah apekenama pun ku tak tahu.
Alhamdulillah.. tidak menerima sebarang komen negative.syukur jua kerna diberi pujian jua semangat dek ahli panel.
ini baru 1 version.
nanti bila projek dah siap habis.. kena present lagi.. haduihs.. dugaan woo........

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Exercise yang baik buat wanita sedunia

Last month... seperti yang anda semua tahu... i pergi Jaybee tuk hadiri seminar jururawat kat sana.
Dalam banyak banyak seminar.ada 1 speaker yang sangat besst.. lucu dan penuh info.
Speaker tu lelaki.... bercakap dihadapan 800 orang wanita mengenai kecantikan dalam dunia wanita.
dalam 800 orang participant tu.. hanya kami 6 orang jer lelaki. almaklumla.. jururawat.tak ramai lagi lelaki kat bumi Malaysia ni.

ok... yang nak ku kongsi. Speaker tu mengajar satu exercise mudah buat wanita.
katanya exercise ni berguna tuk mencantikkan bentuk payudara wanita.Giler merah pipi kami si jantan2 kat dalam dewan tu.aduiishhh..... apa apa pun.ku nak kongsi jua benda ni dalam belog ku.--------

1 - tepuk tangan. cuba ya all tepuk tangan. rasa tak tegang kat area dada ya all? rasa kan?gunanya untuk  tegangkan payudara anda
2 - senyum selebar mungkin.gunanya tuk elak payudara jatuh kebawah.cuba senyum lebar lebar... rasa tak tegang kat leher dan bahagian atas dada anda?

kesimpulan:

tepuklah tangan and…

REAKSI SEORANG SUAMI

Ku nak kongsi satu cerita.Mungkin cerita ini cerita rekaan, tetapi mesejnya mendalam.

En. Kasim,berumur 30tahun, seorang jurutera yang bejaya.Mempunyai seorang isteri yang sangat cantik dan manja.baru setahun mendirikan rumah tangga. Kehidupan mereka bahagia.
Suatu hari,.. En. Kasim menerima panggilan telefon dari sebuah hospital menyatakan isteri beliau kemalangan teruk. Sebagai seorang suami,... beliau dengan segera ke hospital berkenaan. Bila sampai sana,Isteri beliau sedang dirawat di Unit Kecemasan. beliau tak tenang duduk gelisah jua resah menunggu Doktor keluar dari bilik rawatan. Bila doktor tu keluar;
En Kasim: " Bagaimana keadaan isteri saya doktor"
Doktor: "Jangan risau, En Kasim.Isteri anda selamat walaupun mengalami kemalangan yang teruk"
En Kasim: "Terima Kasih doktor" Sambil tersenyum lebar.Hilang rasa gundah gulana dalam hatinya.
Doktor: " Tapi, anda sesuatu yang harus saya beritahu kepada en Kasim"
En Kasim: " Apadia doktor?"Da…

Semalam cerita.. Hari ni jadi

Amaran: Entri ni mengandungi unsur unsur EMO EMO EMO dan EMO jua EMO
Semalam.... balik kerja penat2.
dah la hujan.biker cam aku ni memang basah kuyup kalau gagahkan diri jua tuju rumahku syurgaku.
lalu... slumber ku singgah kedai kopi walau maghrib dah nak kunjung tiba.( ini citer semalam )
ku helo helo member tuk temaniku minum kopi ginseng.maka beliau pun tiba.
duk borak nyer borak. tetiba timbul citer,..
Pasal Multi-Tasking
Ape kebenda tu?.... mesti korunk leh agak kan?
pasal kerja...... majikan menggalakkan.... sekali lagi diulang menggalakkan... kakitangan buat kerja2 multi tasking ni.. iaitu buat kerja lain selain kerja hakiki yang ada tertulis dalam job description anda.
maknanya kalau aku ni jururawat,... aku digalakkan la buat kerja2 lain yang agak2 tak berkaitan ngan profession aku tu. macam... buat kerja menghias, buat kerja2 ala kerani, tukar bulp lampu terbakar, tolong buat kerja boss dan sebagainya la.yang selain kerja misi la kan.
lepas direnungkan dan dibincangkan. Mul…

Agony

- - Not All Pain Is Gain - - - - - - Dia memberi hanya apa yang diperlukan

10 things to learn from Japan:-

1. THE CALM
Not a single visual of chest-beating or wild grief. Sorrow itself has been elevated.

2. THE DIGNITY
Disciplined queues for water and groceries. Not a rough word or a crude gesture.

3. THE ABILITY
The incredible architects, for instance. Buildings swayed but didn’t fall.

4. THE GRACE
People bought only what they needed for the present, so everybody could get something.

5. THE ORDER
No looting in shops. No honking and no overtaking on the roads. Just understanding.

6. THE SACRIFICE
Fifty workers stayed back to pump sea water in the N-reactors. How will they ever be repaid?

7. THE TENDERNESS
Restaurants cut prices. An unguarded ATM is left alone. The strong cared for the weak.

8. THE TRAINING
The old and the children, everyone knew exactly what to do. And they did just that.

9. THE MEDIA
They showed magnificent restraint in the bulletins. No silly reporters. Only calm reportage.

10. THE CONSCIENCE
When the power went off in a store, people put things back on the shelves and …

Jiwa Halus atau Kacau - it's sulk

Salam satu Malaysia..............................
Nak cerita... harini aku dipertemukan dengan seorang insan.
insan yang berjaya meraih perhatianku.
bukan awek yang cun atau seksi.
tapi makcik yang menunjukkan perangai yang agak pelik.

Makcik ni.dia buat silap.dan macam biasa.. kalau dah silap.kena la explain dan meminta maaf dan berjanji takkan mengulanginya.Itu resamnya sebagai seorang manusia yang berakhlak.yang berfikiran waras.
Tetapi... tindakannya berlawanan.
kita dimarahi dan ditipu hidup hidup bagai orang yang tak dikurniakan akal jua fikiran.
sebagai anak muda.tidak melatah dengan orang tua adalah jalan yang terbaek.Hormat.Agama dan adat kita mengajar kita.
tak cukup memarahi, ditambah pula ngan perangai ala ala adik tadika yakni merajuk.taknak cakap.
berselisih bahu pun tak pandang muka.Bagi salam... slumber tak jawab.Dosa tu.
apakan daya.ku tahan jua.semoga Allah melembutkan hatinya dan memberi ruang dan hidayah agar beliau dapat berfikir dan merenung.Amin.



Dia memberi han…

Peliknya dunia...

Macam-macam.....
ada orang bila dengar dengar orang duk mengata... ambil langkah seribu.takut terjebak
ada orang bila dengar dengar orang duk mengumpat... ambil langkah mendekati dan turut serta

ada orang bila tahu orang duk ngumpat kat kita... terus melenting
ada orang bila tahu orang duk ngumpat kat kita... terus buat tak endah ( lantaklah... ngumpat aku, kau dapat dosa)

mengumpat dan mengata ni dah jadi makanan harian bagi sesetengah orang.
bila terkena batang hidung.tahu juga marah membara.
tapi bila tengah umpat ngata orang lain bagai nak rak, tak fikir pulak orang akan marah.

semua orang tak suka kan diumpat dan dikata. jadi henti henti-hentikanlah.
tak ada faedahnya.
bukankah lebih baik kita menegur kalau ada yang tak berapa nak berkenan dihati.
InsyaAllah orang boleh terima.

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

http://www.benashaari.com/2011/04/gegar-1-ribu-blog-april-bermula.html
macam biasa.... bro Ben punya segmen.best.
so aku tanpa pikir panjang join...................... jom ya all join etep

Dia memberi hanya apa yang diperlukan