Skip to main content

Keluarga...... oh keluarga

Salam ya all.....
entri kali ni bukan nak kongsi emo... tapi nak kongsi jua meminta pendapat ya all....

Bila ya FaMa ( father n mother ) gaduh / bermasam muka / atau bermusuh / bermuram durja dengan ya all punyer uncle jua aunty.... apa reaksi ya all...?

of coz la... rasa tak best dalam hati muncul. serba salah heh....
nak pergi lepak umah uncle/aunty pun rasa cam serba tak kena.tetiba rasa diorang pandang kita semacam and layanan akan secara automatiknya agak kureng la.. suam suam kuku ajer... tak hot cam biasa.
nak nak diorang bertanya soalan ala ala cam takder ape ape berlaku between them. " mana mak ayah ko?kenapa tak datang sekali?"...... memang hampeh la.nak ku jawab rasa kurang ikhlas.tak nak jawab karang diorang kata kita emo emo.


Kekadang aku rasa heran jua marah sikit sikit.diorang tu orang lebih tua.bukankah lebih elok kalau jaga perangai.tunjuk yang terbaik je depan anak anak jua cucu cucu.
ini tak.... yang perang.... perang.yang tak der kaitan pun... nak join juga. mungkin rasa boring kut.tengok orang gaduh... nak join gaduh jua.tak nak kalah.
alangkah aman dunia kalau reti nak memaafkan dan pandai jaga mulut.
betul la pepatah berkata " kerana mulut badan binasa "

Nak nasihatkan orang tua ni... bukan sesuatu yang mudah. ego mereka agak tinggi.budaya juga menghalang. perlu pendekatan yang amat berhemah.ayat susun cun cun.baru la boleh.

tapi... itu la resam adat manusia. sedangkan lidah jua tergigit. cuma bila tergigit,.. pandai pandai la nak buat apa biar lidah tak sakit hati tak marah.

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Comments

true..true..mmg serba salah kan.kita yg muda ni kena men peranan gaya bijaksana..lotih woooo...

Popular posts from this blog

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Thief - Mark Adam

Thief - Mark Adam (Lyric)
Don’t put your pillow on the balcony Or I will take it with me It’s the only way that I can sleep with you And dream of us two
Don’t leave your lipstick out of your hands I hope you will understand It’s the only way that I can kiss you It’s the only way to be one with you
chorus
I’m gonna steal your heart The way I stole your scarf I’m gonna steal your love3x The way I stole your glove
Don’t you notice I have Worship you since we both were kids I have loved you since first grade I hope its not too late not too late
Don’t leave your toothbrush anywhere With twenty missing don’t you care That I am closer to you You Don’t even know It feels like mouth to mouth and I love it so
I'm gonna give back to you if you say you love me too And everything will be ok okayyyyyyy
I’m gonna steal your heart The way I stole your scarf I’m gonna steal you love3x The way I stole your glove
Don’t you notice I have Worship you since we both were kids I have loved you since firs…