Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2010

Tahniah Buat Harimau Malaya dan Terima Kasih Dato' Sri Najib Tun Razak

Tak sia sia ku dan rakan rakan pergi ke Bukit Jalil menyokong pasukan Negara Harimau Malaya
Aku bangga ngan Team Malaysia,kerana telah berjaya memecah sejarah,menjulang piala dan mengharumkan nama negara.Pasukan Bola Sepak negara kini disegani di Rantau Asia Tenggara.
Tahniah buat kesemua jentera Harimau Malaya; pemain,jurulatih,pegawai dan lain2.

Terima kasih ku ucapkan jua buat Perdana Menteri Malaysia,
Kerana pengistiharan cuti umum esok (Jumaat)
Tapi..... kami di Kelantan memang cuti hari Jumaat.Tak kisahlah apa apa pun.Janji cuti.




Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Desperado

Warning: entri ni berunsurkan luahan hati yang marah dan sedih.harap tidakkan menyinggung mana mana individu.

Hujung tahun.banyak benda leh kita nengok.reaksi kita berbeda setiap insan.
ada yang sedih dek kerna usia bertambah.ada yang gumbira,ada yang tak rasa apa-apa dan ada yang tak tahu pun tahun baru bakal menjelma esok karang.

entri kali ni aku nak cerita pendapat aku.... sekali lagi diulangi.. PENDAPAT AKU...
melayu islam kita sekarang ni.
sambutan tahun baru disambut gilang gemilang riang ria. party dan konsert situ sini.
fesyen dan pakaian pun ala ala barat.malah lebih hebat dari barat.
memang dari dulu lagi mat salleh si penjajah terapkan dalam kehidupan kita
'Malay in colour and blood,but with english taste'
ingatlah sebarat mana pun kita, barat takkan terima kita sebagai barat pun.tetap jua timur.
DESPERADO............................
macam nama filem yang popular suatu ketika dulu.

Sebenarnya......................
nak sambut tahun baru tak salah.sambutlah.....
ku s…

Teringin bila musim hujan

Warning: Entri kali ni mampu meningkatkan selera makan anda.Jika ingin ber'diet' anda dilarang sama sekali membaca entri ini.Harap Maklum.

Sekarang ni musim hujan mencurah curah di negeriku.Memang begitula tiap tiap tahun.Pantai timur Malaysia menerima kunjungan monsun timur laut yang tiba pada bulan oktober - februari ( aku pakai hentam,pasal dah lupa dah ilmu geografi time sekolah dulu heh )
Dan macam biasalah sebagai seorang manusia biasa, dan aku pun tak tahu asbabnya.. bila musim hujan jer... perut ni mula la senantiasa kelaparan.Dari aku kecik sampai la besar macam ni.... memang macam tu la...
Di Negeri Cik Siti Wan Kembang ni... bila start jer musim tengkujuh,maka banyaklah kedai dan gerai tumbuh ditepian jalan raya bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Apo yang diorang jual?

Orang kelantan ni.. kalau musim hujan gini.... biasanya kitorang akan makan makanan2 seperti :

Putu Halba
Putu halba ni dibuat dari ubi kayu berintikan gula melaka ( ni'sey : bahasa kelate ) kueh n…

Menjengah Sejarah menyusur metropolitan

Warning: entri ni lagi panjang dari entri sebelum ni..... kesabaran dan ketekunan lebih banyak diperlukan.harap membaca dengan penuh sabar....!!

Entri kali ni, ku nak cerita kat sahabat sekalian,pasal trip ku bersama keluarga kecilku ke Melaka dan KL.... itu pasal tajuknya berbunyi sebegitu.Ntah ade kaitan ke tidak... aku pun tak pasti.Sahabat sekalian sila sila la nilai sendiri.

Macam biasa aku ni kalau bab nak pergi jalan@melancong... memang semangat habis. Bangun awal awal lagi,bersiap nak konvoi ngan sebuah lagi kereta ( sepupuku )
Mera maa, bangun lagi awal.. sebab nak siapkan bekalan makanan tuk dijamah di dalam perjalanan nanti.

Jauh perjalanan kami ni... Kota Bharu - Melaka..... mengambil masa +- 9 jam ... itu pun sebab ku bawak laju sikit.Sesampainya disana... kami terus menuju ke Pokok Mangga.... rumah sepupuku disana.... rumah yang akan dijadikan tempat kami berteduh selama kami dibumi melaka.
akibat kepenatan.... malam tu tak ade aktiviti lain melainkan tidur dan berbual kosong…

Air Ku Selami Walau Hujan MencuRah

6 lane race yang mencabar kewibawaan




keseronokan dan keterujakan yang amat


15 orang semuanya yang ngikut... tapi ada yang xnk bergambar dan belum sampai ke destinasi





makan makan kat area taman cederawasih


Amaran: ENTRY ni Panjang sikit.sila baca dengan sabar dan tekun.

Baru baru ini... ambo dan rakan2 seperjuangan duduk semeja dan berbincang.Pengakhirannya keputusan ramai telah dibuat.GAMBANG water Park menjadi idaman hati walaupun musim tengKUJUH telah menunjukkan rupa.Berbekalkan semangat kental dan keterujaan kami... monsoon timur laut diketepikan.kalau dipandangan masyarakat umum disini... GAPO KHIJOAN GI MAIN AIR MUSIM NI?
air hujan dan air di waterpark tak sama la...... air hujan takderk klorin... heheheheh

Sepakat untuk berkonvoi pada mulanya harus dilupokan dek kerana masalah biasa kami yang bertugas syift tidak dapat bersama2 berkonvoi.ada yang bercuti lebih awal dan ada yang lewat.so... kitorg pun set gather point kat KUANTAN.

Ambo sendiri, hanya menumpang kasih di kereta kaw…

PIALA MALAYSIA 2010 untuk PAHLAWAN MERAH

Sekian Lama ku menyepi....
bukan ape... x sempat nak ku update blog ku ini....
ini cerita kenangan ( sebab benda lama ) aku menggagahkan diriku walaupun time tu ku tgh demam tuk menyaksikan sendiri dengan mata kepala ku Kelntan negeri tumpah darahku beraksi dan sekali gus bedegus menjulang Piala Malaysia buat pertama kalinya di Stadium Nasional Bukit Jalil....
disebabkan oleh keghairahan.. ku dan 2 org rakan bertolak awal sehari...
dalam perjalanan ke sana... macam macam gelagat penyokong pasukan RW dapat ku tgk.. sepanjang jalan mmg langsung tak borink......
kereta kereta yang menuju ke KL boleh dikatakan semuanya dihiasi bendera kelate....

setibanya disana...kami bertiga teruslah berjumpa ngn brader yang tlg beli tuk kami.Terima kasihlah brader... tanpamu mungkin kempunan kami nk tgk RW beraksi dlm stadium mlm tu heh.......semoga Allah sj yg mmbalas jasamu itu.....

malam tu kitorg lepak dan tido kat rumah kawan ku... kawan baik sejak bangku persekolahan lagik tu yg letaknya sgtlah berdekat…