Skip to main content

Menjengah Sejarah menyusur metropolitan

Warning: entri ni lagi panjang dari entri sebelum ni..... kesabaran dan ketekunan lebih banyak diperlukan.harap membaca dengan penuh sabar....!!

Entri kali ni, ku nak cerita kat sahabat sekalian,pasal trip ku bersama keluarga kecilku ke Melaka dan KL.... itu pasal tajuknya berbunyi sebegitu.Ntah ade kaitan ke tidak... aku pun tak pasti.Sahabat sekalian sila sila la nilai sendiri.

Macam biasa aku ni kalau bab nak pergi jalan@melancong... memang semangat habis. Bangun awal awal lagi,bersiap nak konvoi ngan sebuah lagi kereta ( sepupuku )
Mera maa, bangun lagi awal.. sebab nak siapkan bekalan makanan tuk dijamah di dalam perjalanan nanti.

Jauh perjalanan kami ni... Kota Bharu - Melaka..... mengambil masa +- 9 jam ... itu pun sebab ku bawak laju sikit.Sesampainya disana... kami terus menuju ke Pokok Mangga.... rumah sepupuku disana.... rumah yang akan dijadikan tempat kami berteduh selama kami dibumi melaka.
akibat kepenatan.... malam tu tak ade aktiviti lain melainkan tidur dan berbual kosong.

esok pagi; bermula la aktiviti kami sekeluarga.
Afamosa Water Park... menjadi destinasi yang dipilih.Harga tiket mahal sikit la... pasai kami poee musim cuti sekolah.tuk dewasa punya orang RM40 hinggit... kanak2 ku lupa plak.
slide yang ada kat afamosa ni..time tu la kut.... tak semua boleh berfungsi.sedikit rasa frust timbul.takder ape yang menarik ku boleh cerita pasal afamosa water world sebab aku rasa Gambang waterpark lagi best.
main air sampai petang... penat tak ingat.. balik rumah sepupu ku... lepak + makan seterusnya tido.

 adik,abah,maa,and ku di afamosa water world



esoknya pula;
pergi ke taman botanikal melaka kat ayer keroh.tengok keindahan alam.
penat pusing taman botanikal.... pergi pula ke Zoo Melaka.
Macam macam haiwan ade kat situ heh..... best memang best.Tapi kami sekeluarga,first time pegi zoo melaka... so dengan gagah melangkah.ku yang masih muda bertenaga takderk hal la...
maa and abah serta pakcik makcikku dan budak2 yang follow gak.... kesian.penat...... lenguh kaki wo.......
habis pusing zoo.... pergi makan asam pedas yang memangnya popular di negeri melaka kat area menara taming sari.Pas bis makan... sambung ronda kat kota A Famosa.
Pastu pergi plak try layan river cruise melaka.tapi aku time tu tak join la naik tas cruise tu....
masa tu aku dah tak larat tahap gaban dah.... almaklumla... walaupun muda tetapi badanku yang chumel ni... menjadikan ku berstamina kurang sedikit.... hehehhehe paham paham la yer.. simpan sahaja didalam hati... hahah

 kat taman Mini Malaysia + Asean
Anak sepupuku Ain n Amni slumber naik pentas menari bersama penari kat rumah mini malaysia

 Berehat dek ekrna kepenatan pusing zoo Melaka

maa and abah makan eskriiimmm kat tepi sungai melaka...romantik la konon.. heheheh

malam tu.... memang nyenyak senyenyak nyenyaknya tidur....
esok.. awal2 pagi bangun,sarapan... dan bersiap tuk meneruskan perjalanan ke KL.....
Pergi KL tu sebenarnya... atas dasar urusan perniagaan keluarga sebenarnya....
Tengah hari dah settle dah urusan tu... jadi masih ade waktu terluang.
So,... kami pun slumber jer pusing2 KL dan pegi KLCC.sampai sana... terasa nak masuk Aquaria.Ku teruja.. pasal tak pernah masuk g Aquaria ( al maklum la.. orang kg je )
Bagiku... Aquaria memang best untuk dilawati... banyak yang boleh kita tengok.Allahuakbar...

 ain,amni dan mc sya... anak sepupuku di aquaria bersama penyu berleher panjang

bergambar dalam aquaria

Esoknya pulang ke Kb...
Dalam perjalanan pulang.. Kereta yang baru dibeli sepupuku untuk tujuan bisness buat hal.
menjadikan perjalanan ku terasa jauh akibat... takleh bawak laju.paling kaw kaw laju pun 60km/jam jer.... memang hampeh.hahaha
apa apa pun Alhamdulillah... semua selamat sampai.




Comments

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<