Skip to main content

Sambung lagi .....

Assalamualaikum...

Salam...8 Syawal 1433 hijra..
iye la kan... hari kelapan da kita beraya kan...
yang dipantai timur... most of us udah pun masuk opis , buat kerje macam biasa..
yang duk di pantai barat... harini... sempat lagi ke rumah rumah yang agak agak terbuka ziarah menziarahi..
esok la kome kerja yer....
aku yang tinggal area kampung ni.. biasanya raya hanya dirasai seminggu raya aje... lepas anak anak muda perantauan pulang ke lubuk rezeki masing masing di bandar bandar gah mata memandang .... maka sunyi kembali lew kampung.
dengan kata lain... suda seminggu la kita makan tak berenti...
macam - macam benda masuk.. start dengan ketupat, rendang, kuzi, roti jala, satey,  nasi hujan panas, hujan ribut, mee kari, laksa, laksam ... kek itu ini, kueh itu jua ini...
haish... banyak la...
bunyik macam... kesiannya kat perut...
sebulan kau rehat, sekali kerja overtime der... kaw kaw punya...
dari turun naik rumah orang.... lalu bertukar menjadi keluar masuk tandas cangkung mahupun duduk * ikut selera masing masing la yer... kuikuikuikui..

ok... abes tu.. ape yang sambung lagi seperti yang tertaip kat atas nun...
Ok... yang bersambungnya... ialah puasa 6 dibulan syawwal...

Dalilnya :
Abu Ayyub Al-Ansari ra berkata: Rasulullah saw bersabda:
Maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun.” [Sahih Muslim hadis no: 1164].

itu dalilnya...
dan hikmahnya... 
at least kita beri ruang untuk perut start bekerja perlahan - lahan...
hukumnya sunat....
bagi yang girls yang ehem ehem time pose...
boleh terus ganti + pose 6 syawwal... 2 in 1 u....
tapi lebih afdhal dilakukan berasingan....* kalau anda mampu...
sila buat pilihan sendiri... hehe


jom lew... puase 6 pulak... sambung jom...
* macam ustaz pulak ambo... sesungguhnya hanya berkongsi... hamba hanya insan biasa yang juga cetek ilmu.. harap maklum...

maka harini aku start la pose 6 di bulan syawwal...

* orang lain esok da nak beraya lepas puasa 6 syawwal.. aku baru nak start...... heheheheh..
* no specific time ok... selagi masih dalam bulan syawwal.. hehe

untuk menambahkan kesengsaraan anda .....

sila la lihat santapan sahur ku... 

KB burger bakor .... rupanya macam dah tak sempurna pasai suda terhenjut2 dalam raga kapcai aku... take away aje... :)

ok... nak tolong iklan sikit.... free ajew.... sebab ai puase arini.. ai murah hati... kalau tak... 50sen ai charge...
kuikuikuikui.....

kepada anda anda yang berada di Negeri Kelantan area Kota Bharu ... yg tinggal sini ke, balik beraya ke, mai kenduri ka... sila la singgah makan ini burger... sedap woo .... letaknya gerai tersebut disebelah ajow bangunan KWSP di tengah - tengah pusat Bandaraya Islam Kota Bharu...kat food court tu....kalau agak sesat sila la bertanya orang ditepian jalan.. jangan takut.. orang kelate bukan gedebey dan tak makan orang pun seperti digembar tapi belum digemburkan.. :)

sila google map sendirik... dah tak berapa nak larat... hehehe

Ok.. chow... asSalamualaikum... Selamat Hari Raya dan Selamat Berpuase 6 Syawwal.

;p 


Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Comments

perghhhh...itu beger.hebat sunggoh kelihatan.akan ditry nanti.msk list.hikhik.
che'pi said…
sila la yew.... sedap woo... dagingnya tebal... hehe
aanie said…
kb ada beger bakar ke? x ckp awal2...kalo x, dah terjah dah...huhu...

p/s: kak duk krai...
xsalah sy nak pose 6 dgn pose ganti macam niat berlainan je, mane mungkin boleh disatukan 2 in 1. kemain sedapbeger bakar tu.bako lomak2 yg hado ;D
Tinta Lana said…
Assalammualaikum.

Adoi. Dtg2 je, gambar burger kome bagi (-_-)

Takpa chepi, lambat skit puasa 6 pun takpa..lana pun lewat juga..selamat berpuasa 6 gak ea ^_^
Saya pon macam penah terbaca or dgr sama mcm Cik/Pn Sarah MS gitau tu.kena pose ganti dulu baru bole pose sunat.kesahihannya,xtau+xpasti. :)
Cik Asma BLuppy said…
sila pos kat gua burger bakar tu.. terliuq!!

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan