Skip to main content

Selamat Hari Raya


Selamat hari raya.. maaf ku pinta kalau der terkasar taip... hahahaha
hari ini... semakin hari, saban tahun.. namapak perubahan yang berlaku pada masyarakat kita melayu islam di Malaysia...

dulu time kecik kecik dulu...
budak budak slumber jerk datang beraya kat rumah jiran.. lau pun tak kenal batang hidung pun sebelum nieh... memang ah tuan rumah mesti hangin jerk...
tapi.. hakikatnyer.. tuan umah gembira... saper tak gembira kan.. meriah jer rumah.

sekarang... budak budak dah tak macam tu... kira sopan la kot tak pergi rumah jiran yg tak dikenali... mungkin faktor cabaran hidup kot..
sekarang kan jenayah or benda benda yang tak berapa nak elok nie jadik jerk tak kira time...

tapi tak kesah la... apa apa pun raya tetap disambut..

Comments

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

2013 till 2017

Sudah lama aku menyepi dalam penulisan blog.
Selepas beristeri .... aku sibuk menjadi ketua keluarga yang baru dibina.
ahh... itu hanya alasan. sebetulnya malas .....
mungkin juga kerana usia. Mungkin juga kerana .....
tak ada alasan lain selain malas.

Insha Allah.
jika diberi keizinan
semangat ini terus kental.
aku akan menyambung penulisan ntah apa apa aku disini.