Skip to main content

Day 6 - Divorced with Ciggar

Salam 6 Ramadhan....



As ya'alls know... gua kan nak kasik cerai sama itu asap.
so dah 5 hari la gua cerai dengan talak berapa gua tak sure...
Alhamdulillah... gua rasa gua boleh continue ajer aktiviti gua macam biasa
dibantu dengan bulan Ramadhan nan mulia ni...
tapi malam2 sebelum tido ade jugak la kan tergila talak sekejap sekejap...
gewe (kekasih) hati gua kata ... " baik ingat kat i "
kat u memang i ingat sokmo ... jawapannya.

Jiwa kena kental babe....
so for now ape yang gua buat untuk mengentalkan lagi jiwa gua...
gua tukar rutin gua... kira advantage la kan bulan ramadhan coz memang rutin kita akan automatisnya berubah kan? kan? kan? hehehe...
and kalau boleh gua tak nak hangout ngn kawan2 gua ....
bukan menyombong... tapi itulah kekdahnya ....
for now kena meluangkan masa gua ngan awek gua terchintaa aje la...
lagi syok what .... hihihihhihi

ok gua review apa yang gua rasa so far ek...
yang paling payah nak handle time 2 hari pertama nak tinggal...
masuk hari ke 3 dah boleh rilek sket .....
now dah hari ke 5 ekcelli tak rasa apa dah ....
tak dak selera dah kut... Insyaallah...

kat bawah ni gua share sket apa yang berubah kat badan kita bila kita bercerai dengan asap.

The benefits of stopping smoking

After 20 minutes

Blood pressure and pulse are normalised, blood circulation increases.

After 8 hours

The level of carbon monoxide in the blood falls.

After 48 hours

Carbon monoxide from smoke and nicotine have disappeared completely.

After 2 to 3 days

Less or no phlegm in the throat, fewer breathing difficulties.

After 5 to 7 days

Your senses of taste and smell will improve, your breath is fresher, your teeth are cleaner and your energy levels higher.

After 2 to 3 weeks

Physical withdrawal symptoms will stop, and you can now go several hours without thinking about smoking. Your risk of blood clots (thrombosis ) is reduced.

After 4 weeks

Coughing, blocked sinuses and breathing difficulties should disappear. Less fatigue. More energy. The lungs are better able to resist infection.

After 2 to 3 months

Lung function improves by 5 per cent.

After 1 year

The risk of developing cardiovascular disease is halved.

After 2 to 3 years

The risk of developing severe pneumonia or flu is the same as for a non-smoker. Your risk of heart disease, angina (chest pains) and stroke continues to fall.

After 5 years

The risk of throat, oesophageal and bladder cancer is halved.

After 5 to 10 years

The risk of developing cardiovascular disease or thrombosis (blood clots) is the same as for a non-smoker.

After 10 years

The risk of lung cancer is halved. The risk of developing osteoporosis decreases.

After 15 to 20 years

The risk of lung, throat, oesophageal or bladder cancer is the same as for a non-smoker. But heavy smokers (20 a day) have double the risk of lung cancer for the rest of their lives. 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Gua kat tahap 5-7 hariso harap nafas gua lagi fresh , selera makan gua bertambah and gua makin kuat perkasa la kan......

so far so good ....
nanti gua kasik hapdet lagi pasal bercerai dengan rokok


----    Fighting to be - Smoke Free!    ----

Comments

Tinta Lana said…
Salam.

Aaa..chepi..chepi buat diary pasal usaha chepi jatuh talak ngan asap pun..ok jugak. Tulis kat sini. Takyah tiap2 hari, sminggu skali pun ok.

Tulis perkembangan. Rasa, skit sbnyk dpt motivate chepi kan, bila dpt lepas stiap level tu.

Baru ni lana baca sbuah blog, dia dah berjaya tinggalkan habit ni, n dia start since ramadhan last year, so masuk tahun ni, setahun dah.. :)
Tinta Lana said…
Oh ya chepi, lana rasa chepi boleh buat. Chepi boleh turunkan berat badan dlm kuantiti banyak, now, cabar diri untuk bercerai ngan asap plak :)
Che Elfie said…
tHANKS MISS LANA :) .... CIK LANA BOLEH BAGI LINK BLOG TU TAK? NAK JUGA BACA
opkos u kenduit. tang igt awek tu mmg tiap saat la kennnn.. :P completely mabok for 1 and only jek la. asap dh koho2 shuuhhhhhh shuuuuhhhhh... lalallalallalala...

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan