Skip to main content

Time to Quit

Assalamualaikum....
Berhabuk sakan nampak blog daku ni... hihihi
macam biasak la kan... usah ditanya....

oooiiii oooiiii mengkome mengkome....
Bulan Ramadhan menjelma lagi...
for us yang berugama Islam maka wajib la berpuasakan....
so selamat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan bagi mereka mereka yang puasa....
lagi sebulan raya kan... yeayyyyyy!!!!!
*riang ria macam budak-budak ribena laici gelas besar



ok... sudah larik larik dari topik.
time to quit... yeah it is...
quit from what?

ni pengakuan ikhlas gua...
gua kan sebenarnya sudah lama amat berkecimpung dalam dunia penuh asap ni...
sejak form 2 atau dengan kata lain sudah pun nak masuk 15 tahun gua berteman dengan asap.
but not so heavy... more to social smoker. cuma ade time kalau rasa kebosanan mahupun rasa rasa macam stress konon tu... gua jadi perokok full time kejap.

bukan tak pernah cuba... tapi pernah jua... cuma tak la banyak kali... ade la beberapa kali..
*nampak sangatkan kurang effort...

ok ... now gua nak cakap... gua nak berenti tabiat merokok gua tu secara serius serius serius...
hopefully Ramadhan will helps me....

my sayang , my families, and to all of my fellow friends.....
please support me... i really really need it......

gua chuak gak woo.. sebab banyak gak kena lalui untuk benti benda alah tu...
antaranya:

    * Irritability
    * Cravings to smoke
    * Anxiety
    * Hunger with increased appetite
    * Weight gain
    * Dizziness
    * Difficulty with concentration
    * Headaches
    * Fatigue and lethargy
    * Sleep disturbances – problems falling asleep, frightening dreams, nightmares, unprovoked awakening
    * Depression
    * Boredom
    * Cough
    * Runny nose
    * Bowel problems – constipation, wind and even diarrhea
    * Sore or dry mouth
    * Feeling tight in the chest
euuuu......
tapi kalau dibandingkan effect meneruskan .... memang lg kaw kaw la kan...
biasala kan ... smokers memang denial punya orang...
so kalau nampak gua agak agak tak berapa nak ok tu.. paham pahamkan ajew la yerk...

wish me luck ...
Salam Ramadhan sekali lagi dari gua buat ya alls....

DONT GIVE UP GIVING UP

Comments

hui hui..chaiyokkkkk...
Tinta Lana said…
Assalamualaikum.

15 tahun chepi..lama juga tu chepi.. :)

Kira macam niat dah ada, tpi tiap kali buat, asyik kejap2 je ya.

Kena buat schedule n patuhi jadual kot chepi. Jgn terus tinggalkan, cuma buat jadual, shari brapa kali boleh merokok. Pastu skit2 kurgkn.

Bagitahu family n officemate, kwn2, minta tlg diorg ingatkan, tegur dan nasihat chepi bila perlu. Kdg2 bila dah stress sgt, kita pun susah nak kawal diri kan.

Bila ada org memantau kita, kita pun segan juga.. harap2 chepi berjaya gak tinggalkan aktiviti tak sihat ni ya ^_^
Che Elfie said…
TQ cik Bayu....
TQ miss Lana .... really hope can wachhaaa sama itu rokok ... wachaa wachaaaa

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<

Skim Baru Jururawat U29 ( SBPA )

SBPA.... Skim Baru Perkhidmatan Awam topik yang agak hangat dibicarakan di jabatan jabatan kerajaan... macam macam pendapat,macam macam pandangan. ade yang negatif ada juga yang positif. Bila dah dapat borang opsyen tu nanti... bacalah dan fahamilah sendiri. Pendapat saya sendiri. SBPA memang skim yang boleh dikatakan baik. biasalah... tiada apa pun disunia ini yang perfect pasti ada cacat celanya... dan itu pasti bukan janji akan diubah dan diperbaiki dari semasa ke semasa. ramai antara kakitangan kerajaan kini hanya menunggu respon akhir dari CEUPAC sebelum menurunkan tandatangan. Apa apa pun... takperlu gusar.tak perlu risau.
sebab saya seorang jururawat u29 kat sini saya ada lampirkan sekali skim untuk jururawat U29. sila la usha usha.... kenaikan gaji anda untuk skim baru ini....

Dia memberi hanya apa yang diperlukan