Skip to main content

Dikir Barat Kelantan Kini....

Baru je lepas melepakkan diri di kedai kopi... tetapi tak pula ku minum kopi tapi segelas air teh beng/ais....
sambil minum... sambil jenguk akhbar...
nak diceritakan.... terbaca satu artikel yang ditulis oleh penulis dari utara tanah air memperkatakan mengenai dikir barat kelantan hari ini...*Berita Harian ( 21hb Feb. 2012 )

ya... sangat benar. situasi kini sudah berubah.
dikir barat yang asalnya disampaikan dengan bait lirik yang mempunyai sindiran positif, unsur nasihat dan juga budaya masyarakat kelantan.
yang kini... dalam pemerhatian ku sendiri yang juga meminati dikir barat.... dari segi lirik masih lagi berunsurkan nasihat dan budaya masyarakat kelantan.
yang membawa kepada masalah hanyalah.... penyanyi perempuan yang turut mewarnai dikir barat dinegeriku ini.
yess.... pakaian dan gerak badan yang seksi....
sekali fikir.... why not.... * hahaha aku kan lelaki....
tetapi bila direnung renungkan.....
yess..... benda benda tu akan menjadi duri dalam daging kepada masyarakat kita di kelantan....
siapa yang harus dipertanggungjawabkan?
fikir fikirkanlah......

Contoh * sorry kalau ade yang terasa


Dia memberi hanya apa yang diperlukan

Comments

d_LA said…
mmg x sukelah tgk..better lelaki je wat dikir barat ni..bile perempuan jd mengarut je..memalukan negeri kelantan je kan

Popular posts from this blog

Walimatul Urus

UUUiiiii........ jangan silap paham. ini bukannyer jemputan atau hebahan daku nak kahwin.jangan la tersilap paham... 

Semalam.... sedang duk termenung mengenangkan nasib diri dan merancang masa depan...
ku godek godek la laman sesawang yang boleh mengubat hati lara.tuk cheer up dan menambah semangat diri yang tak berapa nak kental.
terjumpa la satu artikel yang ditulis oleh sorang ustaz yang amatla ku hormati.
lepas bes baca.... ku terpikir pikir.ada betulnya apa yang ditulis.
citernyer pasal orang kita sekarang.Hang Tuah kata... 'takkan Melayu hilang didunia'
tapi nampak gayanya..... secara perlahan lahan.tanpa kita sedari.itu berlaku.


Walimatul urus <- cam kurang betul ejaan ku ni.

tak kesahlah.... asal korunk paham sudoohh....
em... dunia kita laa ni, moden dan canggih babe. so jemputan ke majlis orang kahwin pun turut terkena tempias kemodenan tu heh.
korunk mesti la pernah di tag kat facebook.jemputan ke majlis perkahwinan dari kawan kawan fb anda.itu dah jadik trend sku…

Toyota Vios TRD 2013

This Car Make Me Horny
Vios TRD Baharu From the outside and inside perfect Price RM93,200.00 suitable for small size family www.toyota.com.my/vios/‎ for more information 
* i really want this car but its still not suitable with my pocket yet >.<